Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Brexit, ο Μπαρνιέ ενημερώνει σήμερα τους Ευρωπαίους υπουργούς

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Brexit, ο Μπαρνιέ ενημερώνει σήμερα τους Ευρωπαίους υπουργούς

Τους υπουργούς της ΕΕ, που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Brexit ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και τη βρετανική πλευρά, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας αποχώρησης, έχουν ενταθεί.

Η συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις ελπίδες για συμφωνία.

Αλλά ο Μπαρνιέ δήλωσε πως παραμένουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία και πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε – είναι η χώρα που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο – δήλωσε πως δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ρίνε τόνισε πως δεν υπάρχει χρόνος ούτε πρακτικά ούτε νομικά για να υπάρξει συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής (που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή). «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» υπογράμμισε.

Ωστόσο ο Βρετανός υπουργός στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ απέρριψε τα σχόλια αυτά, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πρόοδο» και «πολύ εντατική δουλειά» από τους διαπραγματευτές.

«Η ΕΕ μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα, αν το θελήσει» δήλωσε στο BBC. «Όπως κάθε διαπραγμάτευση με την ΕΕ, όπως και στη ζωή, όλα συμβαίνουν την τελευταία στιγμή. Πάντα ήταν περίπλοκο και θα λυνόταν την τελευταία στιγμή, οπότε δεν με εκπλήσσει. Θα εργαστούμε εντατικά για να διασφαλίσουμε το αποτέλεσμα».

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών εξακολουθούν να αναζητούν λύση για να αρθεί το αδιέξοδο αναφορικά με το backstop,τη δικλείδα ασφαλείας που θα αποτρέψει την επαναφορά σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας, θέμα που έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι».

Χθες, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι ενίσχυσε και πάλι την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας λέγοντας πως είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα μέσα στην εβδομάδα. «Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί» κατέληξε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αλλά είναι ορατό το «μονοπάτι» που οδηγεί στη συμφωνία.

Καθώς οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αναβλήθηκε για αύριο.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής είναι κρίσιμη επειδή ο Τζόνσον θα πρέπει να έχει μία συμφωνία και να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο έως το Σάββατο, αλλιώς θα πρέπει να ζητήσει νέα παράταση, σύμφωνα με απόφαση των Βρετανών βουλευτών, τη λεγόμενη Benn Act.

Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον έχει επανειλημμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο να απευθύνει τέτοιο αίτημα, ενισχύοντας τις εικασίες πως μπορεί να αναζητήσει τρόπο να παρακάμψει τη νομοθεσία.

Το χρονοδιάγραμμα

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου: Αρχίζει η κρίσιμη διήμερη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Είναι η τελευταία προγραμματισμένη τέτοια συνάντηση πριν το Brexit.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου:Ειδική συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής και τελευταία προθεσμία για να ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον νέα παράταση στο Brexit, εφόσον δεν έχει εγκριθεί συμφωνία αποχώρησης και το Κοινοβούλιο έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου: Brexit.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή