Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα: Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ρωσίας

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και των ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Αυτό, μία ημέρα μετά τη συντριβή ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, σε ένα περιστατικό που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε «μη ασφαλές» και «απερίσκεπτο», όπως αναφέρει το Reuters.

Deutsche Welle: Τι ήθελε το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα;

Βίντεο-προσομοίωση: Πώς το ρωσικό μαχητικό κατέρριψε το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα

Η Μόσχα δήλωσε ότι το αίτημα για την κλήση προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τη συνομιλία μεταξύ του Σεργκέι Σόιγκου και του Αμερικανού ομολόγου του, Λόιντ Όστιν.

Το τηλεφώνημα έγινε μετά την αλληλοκατηγορία αξιωματούχων στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον για τη συντριβή ενός αμερικανικού στρατιωτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ρωσικά αεροσκάφη χτύπησαν την προπέλα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ η Μόσχα λέει ότι δεν υπήρξε καμία επαφή και κατηγόρησε για το περιστατικό τους «απότομους ελιγμούς» του αμερικανικού αεροσκάφους.

Οι επαφές μεταξύ ανώτερων Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων ήταν σπάνιες τον χρόνο που πέρασε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών να έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.


Πηγή