Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024

Συρία: Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συζήτησε με τον ΥΠΕΞ της Ιορδανίας για την επιστροφή των προσφύγων

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ και ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι συζήτησαν ιδίως για την επιστροφή των προσφύγων του πολέμου και για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών στα σύνορα των δυο κρατών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους χθες Δευτέρα στη Δαμασκό, έκανε γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν.

Η επίσκεψη του κ. Σαφάντι καταγράφεται με φόντο τη διπλωματική προσέγγιση των χωρών της περιοχής με τον κ. Άσαντ, ειδικά την επάνοδο της Δαμασκού στον Αραβικό Σύνδεσμο, έπειτα από την διπλωματική απομόνωσή της για σειρά ετών, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011.

Η συνάντησή τους «επικεντρώθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των προσφύγων και στα απαραίτητα μέτρα για να διευκολυνθεί ο οικειοθελής επαναπατρισμός» των Σύρων που έχει υποδεχθεί το χασεμιτικό βασίλειο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ιορδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι δυο άνδρες συζήτησαν επίσης μέτρα «ανθρωπιστικής» φύσης, «ασφαλείας», καθώς και «πολιτικά», ενόψει «συνολικής λύσης» της συριακής κρίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Συρία τέθηκε εκτός Αραβικού Συνδέσμου μετά την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων το 2011, που αποτέλεσε το έναυσμα του περίπλοκου πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, εκτόπισε εκατομμύρια άλλους, ενώ κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της χώρας έκτοτε.

Ελπίδα εξεύρεσης λύσης για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες

Τον Μάιο, ο παναραβικός οργανισμός ενέταξε εκ νέου τη Δαμασκό στις τάξεις του, παρά την απουσία οποιασδήποτε προοπτικής επίλυσης της σύγκρουσης, με την ελπίδα να βρεθεί λύση για τα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες, 1,3 εκατ. από τους οποίους ζουν στην Ιορδανία.

Επιδίωξη είναι επίσης η ενίσχυση της συνεργασία ως προς την ασφάλεια με τη Συρία, που χαρακτηρίζεται πλέον ναρκωκράτος, καθώς το λαθρεμπόριο του κάπταγκον, αμφεταμίνης που διυλίζεται από φάρμακο, ανθεί.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ και ο Αϊμάν Σαφάντι αναφέρθηκαν στους «κινδύνους που εγείρονται από τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω των συριακών συνόρων προς το βασίλειο» και την «ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ιορδανικού ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας συναντήθηκε επίσης με τον σύρο ομόλογό του Φάισαλ Μέκνταντ, με τον οποίο συζήτησαν σχετικά με «κοινή επιτροπή αγώνα εναντίον της εμπορίας ναρκωτικών», η οποία θα συνεδριάσει στο Αμάν «το συντομότερο δυνατό».

Τα τελευταία χρόνια οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας εντατικοποίησαν τους ελέγχους στα σύνορα και απέτρεψαν απόπειρες παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και όπλων από τη Συρία.


Πηγή