Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Η απαίτηση για προνομοθέτηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή

Δημοσιεύθηκε απόψε η Πολιτική Απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου. Στο σκέλος που αφορά το διεθνές περιβάλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει την κρισιμότητα της χρονιάς που διανύουμε για την πορεία του τόπου, της Ευρώπης και των διεθνών σχέσεων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σ’ ένα αποσταθεροποιημένο τόξο.

Σε ότι αφορά την εκλογή Τραμπ, και σχετικά με την ατζέντα του νέου προέδρου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ένα ακραία αυταρχικό πλέγμα πολιτικής καθώς και για μια επιχείρηση εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, υποκατάστασης του σημερινού μοντέλου διεθνών (εμπορικών και οικονομικών) συμφωνιών από ακόμη πιο αντιδραστικές διμερείς συμφωνίες, με ακόμη δυσχερέστερους όρους υποτέλειας έναντι των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει την σημασία της ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας με το κίνημα κατά του Τραμπ εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Ως προς τις εξελίξεις στην ΕΕ, η Πολιτική Απόφαση εστιάζει στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλιστικά/σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, «μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερης συναίνεσης με την Δεξιά» και επισημαίνει ότι το κύριο βάρος για το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις αποφάσεις του SPD στην Γερμανία, που καλείται να επιλέξει μεταξύ της συνέχισης της συνεργασίας με την Χριστιανοδημοκρατία, και της κυβερνητικής προγραμματικής συμφωνίας με την Αριστερά και τους Πράσινους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των πρωτοβουλιών επιτάχυνσης και εμβάθυνσης της πολιτικής συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσω της διεύρυνσης του πεδίου συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με δυνάμεις των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τις πρόσφατες επαφές Αναστασιάδη-Ακιντζί, στις οποίες συμφωνήθηκε οι δυο πλευρές να εργαστούν συστηματικά για να προετοιμαστεί νέα διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου» αναφέρει η Πολιτική Απόφαση, τονίζοντας ότι «η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που επιδιώκεται ως λύση, είναι η μόνη εφικτή, αλλά θα απαιτήσει προσπάθεια και καλόπιστη διάθεση από κάθε πλευρά για να υλοποιηθεί».

Αναφορικά με το Προσφυγικό, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ άλλων, καθιστά σαφές ότι «στην χώρα μας, η ναζιστική συμμορία της Χ.Α. επιλέγει το προσφυγικό και την ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση, για να βγάλει εκ νέου στο δρόμο τα τάγματα εφόδου».

«Η ΝΔ επικεφαλής της «συμμαχίας των προθύμων» παραμένει πιστή σε σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις, εμφανίζοντας πλήρη ταύτιση αρκετές φορές με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» αναφέρει μεταξύ άλλων η Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο που αφορά το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, σημειώνοντας ότι «στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ «συμμαχία των προθύμων», συντάσσονται ακόμη κάποιες ηγετικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και του εναπομείναντος Ποταμιού, μαζί με ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρηματικών και μιντιακών συμφερόντων».

Ως προς την κατάσταση του μαζικού κινήματος και των κοινωνικών κινημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του αυτόνομου ρόλου και λόγου τους και προσθέτει ότι «η κοινωνία είναι ανάγκη ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης, του σεβασμού στο περιβάλλον και της κοινωνικής οικονομίας».

Η Πολιτική Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεφάλαιο με τον τίτλο «ένα ριζοσπαστικό σχέδιο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη να καταστεί σαφές στον κάθε πολίτη, ότι η έξοδος από το μνημόνιο είναι όχι μόνο στρατηγική μας επιδίωξη, αλλά η αναγκαία συνθήκη που θα μας ωθήσει προς το μέλλον μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική συνείδηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα και την οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, στην προοπτική του κοινωνικού μετασχηματισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εκπόνηση οδικού χάρτη και συγκεκριμένου ρεαλιστικού σχεδίου και πολιτικών επιλογών στρατηγικού χαρακτήρα: «Η συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού μετώπου στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, δίνουν στο πολιτικό μας σχέδιο προοπτική» αναφέρεται στην Πολιτική Απόφαση. «Η πάταξη της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η βελτίωση των καθημερινών συνθηκών των πολιτών θα αναδείξουν και το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» διαπιστώνει επίσης η ΚΕ του κόμματος.

Στο κεφάλαιο «Διαπραγμάτευση», η Πολιτική Απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει ν’ ανακάμπτει, παρότι τα προβλήματα στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα συνεχίζουν να υφίστανται», προσθέτει δε, ότι «ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές διότι βιάζεται να παλινορθώσει το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα το οποίο συνδέεται με την κομματικοποίηση του κράτους, τα σκάνδαλα και την αναξιοκρατία. Κάθε μέρα που περνά, με την Αριστερά στην εξουσία, το εν λόγω σύστημα χάνει και ένα «πάτημα» στον κρατικό μηχανισμό». «Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη δυνατότητα εναλλακτικής απάντησης, αριστερής διεξόδου απέναντι στην αντικοινωνική δεξιά πολιτική. Η παράλογη απαίτηση των δανειστών και ΔΝΤ για προνομοθέτηση, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνησή μας. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα, έστω και αν αυτά θα ληφθούν τρία χρόνια μετά, και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν πιαστεί τα πλεονάσματα» σημειώνει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική της Απόφαση, και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις που αφορούν την διαπραγμάτευση θα ληφθούν μετά από συζήτηση στην ΚΕ και με σεβασμό στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτές ορίζονται από το καταστατικό του κόμματος μας».

Στο κείμενο περιέχονται τα κεφάλαια που αφορούν τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης, την ανασυγκρότηση του κόμματος, την εφημερίδα «Αυγή» και τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και τονίζεται ότι «η ίδρυση ομίλου στα ΜΜΕ, πρέπει να αποτελεί τον τελικό στόχο μιας διαδικασίας που αφορά και στα δύο Μέσα.  Η σύμπραξη και συνέργεια των δύο μέσων, είναι στοιχεία απαραίτητα για την αναδιοργάνωσή τους, την οικονομική τους βιωσιμότητα και τη ριζική αναβάθμιση της παρέμβασής τους».

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θέτει επίσης ως προτεραιότητα την στήριξη της οργανωτικής και πολιτικής ανάπτυξης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο, η Πολιτική Απόφαση αναφέρει ότι «η διαμόρφωση του κοινωνικού μετώπου, στη βάση της προστασίας του κοινωνικού κράτους έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, πρέπει να υπηρετηθεί με όλες τις πρωτοβουλίες της επόμενης περιόδου. Για το λόγο αυτό προτείνεται η διοργάνωση δεκατριών περιφερειακών συνεδρίων». Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνει επίσης σκόπιμο το άνοιγμα της συζήτησης για την Α και Β βαθμού Αυτοδιοίκηση και καταλήγει, σημειώνοντας πως «θεωρείται απαραίτητη η διαμόρφωση σχεδίου ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος».


Πηγή