Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «προεδρικοί» ψάχνουν υποψήφιο πρόεδρο και δεν βρίσκουν -Η περίπτωση Αχτσιόγλου-Χαρίτση

Εξίσου βαριά με την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναζήτηση των κατάλληλων υποψήφιων προέδρων, από τις διάφορες τάσεις του κόμματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κίνηση Μελών, τους λεγόμενους «προεδρικούς», όπως φάνηκε άλλωστε από τη διαφοροποίηση του Χρήστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία, την στάση που τηρεί ο Παύλος Πολάκης, αλλά και την πρόθεση του Νίκου Παππά να θέσει υποψηφιότητα.

Ποιοι από τους «προεδρικούς» δείχνουν ενδιαφέρον

Ο Πολάκης σκέφτεται να είναι υποψήφιος για να μετρήσει τις δυνάμεις του και τον ίδιο σκοπό έχει και ο Παππάς, ενώ «καμένο χαρτί» θεωρείται, πλέον, η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο να εμφανίζονται επιφυλακτικοί έως αρνητικοί να κατέλθουν στην αρένα της διαδοχής, απολαμβάνοντας τους θεσμικούς τους ρόλους, εντός του κοινοβουλίου.

Σημειωτέο και μάλλον διόλου τυχαίο, ότι αναβλήθηκε για τη Δευτέρα, η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε ως αντικείμενο την εξέταση των επιμέρους διαδικασιών και λεπτομερειών διεξαγωγής της Κεντρικής Επιτροπής, το Σαββατοκύριακο 15-16 Ιουλίου.

Αναμφίβολα, πολλά στελέχη των «προεδρικών» διαθέτουν ισχυρή προσωπική ατζέντα και πολιτικές φιλοδοξίες, όμως, ο χρόνος τρέχει.

Οι «προεδρικοί» καλούνται να επιλέξουν έναν ή μία, υποψήφιο ή υποψήφια, που να συνδυάζει αναγνωρίσιμα ηγετικά χαρακτηριστικά, ικανά να έλξουν τις περίπου 172.000 μέλη του κόμματος, που θα κληθούν να εκλέξουν αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αχτσιόγλου και Χαρίτσης από την τάση «6+6»

Ωστόσο, σε αυτή την προσδοκία δείχνουν, ήδη, να ανταποκρίνονται από την τάση «6+6» και όχι την «Κίνηση Μελών», η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, με την «Ομπρέλα» να τηρεί, επί του παρόντος, σιγή ιχθύος, μολονότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί τον πιο προβεβλημένο και δημοφιλή εκπρόσωπό της. 

Το σίγουρο είναι πως αν κατέβει υποψήφια η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία διαθέτει το προβάδισμα της μη δεδηλωμένης, ωστόσο, έκδηλης προτίμησης του Αλέξη Τσίπρα, δεν θα κατέλθει ο Αλέξης Χαρίτσης και είναι πιθανόν να συμπλεύσουν τα μέλη της Ομπρέλας, στηρίζοντας την υποψηφιότητά της, καθώς η Αχτσιόγλου προέρχεται από την τάση των «53+».

Σε περίπτωση, όμως, που επιλεγεί ο Αλέξης Χαρίτσης, που διαθέτει καλύτερες περγαμηνές από το έργο του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -ενόψει και των επικείμενων εκλογών- τότε δεν πρόκειται να κατέλθει η Αχτσιόγλου και είναι αμφίβολο, αν θα στηριχτεί η υποψηφιότητα του, από τις άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή