Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πολύνεκρα ναυάγια καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί το προσφυγικό | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ναυάγια με νεκρούς των τελευταίων ημερών στα νερά του Αιγαίου σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή το ναυάγιο στα ανοικτά της Πάρου, στο οποίο έχασαν τις ζωές τους 16 μετανάστες, υποστηρίζει ότι «καταδεικνύουν την αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί το προσφυγικό».

«Στην κυβέρνηση παίζουν με ζωές ανθρώπων καθημερινά», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει: «Προσποιούνται, δε, ότι ένα θέμα παγκοσμίων διαστάσεων το έλυσαν μόνοι τους. Η ανευθυνότητά τους, και σε αυτό το ζήτημα, είναι εγκληματική. Κάνουν τα πάντα προς άγρα ψήφου και ικανοποίησης της ακροδεξιάς. Η αλήθεια όμως είναι πως στο Αιγαίο Πέλαγος η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιτρέψει στους διακινητές να κινούνται ανενόχλητοι με τα τραγικά αποτελέσματα που είδαμε αυτές τις ημέρες».

Κλείνοντας, η Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση «να επιστρέψει στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου διεκδικώντας μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο αυτό, να επιδείξει τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και να σταματήσει επιτέλους να εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς με την απάνθρωπη πολιτική της».

Υπενθυμίζεται ότι, στο μοιραίο σκάφος που βυθίστηκε ανοικτά της Πάρου επέβαιναν περίπου 80 άνθρωποι, με τους διασωθέντες να μεταφέρονται προσωρινά σε δομή φιλοξενίας ου νησιού. Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από το ναυάγιο.

Ψυχογιός -ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα του προσφυγικού

«Η κυβέρνηση είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα του προσφυγικού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή τα δύο πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο.

Ακολούθως, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κλείνει τα μάτια σε ένα παγκόσμιο ζήτημα και τις αιτίες του, τις βασικές ευρωπαϊκές αρχές, την ίδια την απώλεια της ανθρώπινης ζωής». Υποστηρίζει ακόμη πως «η πραγματικότητα του προσφυγικού μόνο με νόμιμες ασφαλείς διόδους, υποχρεωτικό επιμερισμό αιτούντων άσυλο, απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς Δικαίου μπορεί να έχει πιθανότητες λύσης, αλλά και να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακίνησης και την εργαλειοποίηση.

Τέλος, αναφέρει ότι «η πραγματικότητα του προσφυγικού δεν λύνεται με φυλακές χιλιάδων ανθρώπων, με ασφαλείς τρίτες χώρες που δεν είναι, με ρητορική περί εισβολέων, γκρίζες ζώνες ανθρώπων και ευρωδίκες για επαναπροωθήσεις, αλλά γίνεται ακόμα χειρότερη».


Πηγή