Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Σχέδιο για 13η σύνταξη και αύξηση του κατώτατου μισθού

Οι συντάξεις και οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης εν όψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη ορισμένα σενάρια και τονίζει σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αλλά θα χορηγηθεί και 13η σύνταξη.

Στην επισήμανση ότι είναι εφικτή η διατήρηση των συντάξεων χωρίς νέες παρεμβάσεις, προέβη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, χθες στον Αθήνα 9.84.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η μείωση της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαία ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά, ενώ στην Ευρώπη διαμορφώνεται πολιτικά ευνοϊκό περιβάλλον προς την κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα, προανήγγειλε ευνοϊκές παρεμβάσεις προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, μεταξύ των οποίων η χορήγηση 13ης σύνταξης, η μείωση των εισφορών για τους μη μισθωτούς και η λήψη μέτρων για την στήριξη των δικαιούχων σύνταξης χηρείας.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου σε τέσσερις μήνες θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση υποκατώτατου, που ισχύει σήμερα για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η ατζέντα της κυβέρνησης προβλέπει την αναστολή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, ενώ εξετάζεται η χορήγηση 13ης σύνταξης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η πρόταση αφορά εφάπαξ ή σταθερή παροχή.

Ταυτόχρονα υπάρχουν εισιγήσεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στο 13,3% για κύρια σύνταξη από 20%, με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2019 και την αντικατάσταση με μικρότερο ποσό των εισφορών για εφάπαξ και επικούριση.

Μετά την επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων, εξετάζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ) με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτου μισθού (511 ευρώ) για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, με προοπτική ολοκλήρωσης σε βάθος χρόνου οπότε ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ.

localStorage.clear();


Πηγή