Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Σχολεία: Ετσι θα ανοίξουν τη Δευτέρα -Τι θα ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς | ΕΛΛΑΔΑ

Ο κύβος ερρίφθη για τα σχολεία, τα οποία θα ανοίξουν κανονικά στις 10/1, αλλά με αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ετσι, τo κουδούνι θα χτυπήσει στην… ώρα του και δεν θα καθυστερήσει, καθώς τα επιδημιολογικά -και όχι μόνο- δεδομένα είναι τέτοια που οι επιστήμονες και η κυβέρνηση εκτίμησαν ότι τα σχολεία δεν θα χρειαστεί να μείνουν κλειστά.

Τα τρία πιο αυστηρά μέτρα, με τα οποία επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές

Οπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και την απόφαση από πλευράς κυβέρνησης, τα υγειονομικά πρωτόκολλα αυστηροποιήθηκαν με τρεις επιπλέον αλλαγές.

1. Ένα επιπλέον self test για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων (10-15 Ιανουαρίου 2022). Δηλαδή, συνολικά τρία self test την εβδομάδα, τα οποία παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία.

2. Οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα.

3. Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε όλο το τμήμα. Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα πρέπει, σε αυτή την περίπτωση, να κάνουν πέντε test την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τρία self test και δύο rapid test. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμβολίαστους καθηγητές.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε αναλυτικά η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα, η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι «τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές τους, με τους εκπαιδευτικούς τους», για να προσθέσει: «Στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο επικαιροποιήθηκε και επεκτείνεται».

Από μεριά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Είπε επίσης ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

«Τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο»

Τέλος, έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Δείτε τις ανακοινώσεις για τα σχολεία

Δείτε τις σχετικές ανακοινώσεις από τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας, καθώς και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.


Πηγή