Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Σύσκεψη φορέων για το προσφυγικό στη Λέσβο

Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε από το Συντονιστικό Όργανο 28 εμπλεκόμενων με το προσφυγικό πρόβλημα επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου, ζητούν από την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα:

– Στην οργανωμένη αποσυμφόρηση του νησιού

– Στην γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου

– Στην σωστή οργάνωση του κέντρου καταγραφής με ανθρώπινες συνθήκες

– Στην απόλυτη προστασία των τουριστικών περιοχών

– Στον έλεγχο και στην πάταξη των ανάρμοστων συμπεριφορών των μη Κυβερνητικών Oργανώσεων και των στελεχών τους.

– Στην λήψη μέτρων για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων με αυξημένες περιπολίες, μιας και ο κίνδυνος που εκτίθεται το νησί συνδέεται ευθέως με την εθνική μας υπόσταση

– Στην εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της νησιωτικότητας, τα οποία επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να αποτελούν άλλοθι για επιπλέον μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί.

– Στη μη δημιουργία νέων δομών κράτησης και φιλοξενίας

Οι φορείς ζητούν από την Πολιτεία να προχωρήσει στα παραπάνω λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

– η Λέσβος είναι το νησί που έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης,

– οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου και του βάρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.

– Η εικόνα του νησιού έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, η οποία για να αποκατασταθεί θα περάσουν τουλάχιστον 3 με 5 χρόνια, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

– Οι συνεχείς επισημάνσεις των μεγάλων τοπικών προβλημάτων από τους φορείς δείχνουν να μην γίνονται αντιληπτοί απολύτως.


Πηγή