Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τέλος στα ημιαυτόματα όπλα βάζει η Νορβηγία

Η Νορβηγία αναμένεται να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα αρχής γενομένης από το 2021, δέκα χρόνια μετά την πολύνεκρη επίθεση που διέπραξε το 2011 ο ακροδεξιός εξτρεμιστής Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στη νήσο Ουτόγια με 69 νεκρούς, είπε σήμερα ένας Νορβηγός βουλευτής.

«Σήμερα  φαίνεται πως μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης. Επομένως τα ημιαυτόματα όπλα θα απαγορευτούν στη Νορβηγία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Φρέλιχ, ο εκπρόσωπος του συντηρητικού κόμματος στην επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου.

Η απόφαση για την απαγόρευση, που θα τεθεί σε ισχύ το 2021, λαμβάνεται ενώ στις ΗΠΑ το μακελειό στο Λύκειο της Φλόριντας με τους 17 νεκρούς έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια διαμάχη για το θέμα της οπλοκατοχής.

Στις 22 Ιουλίου 2011 ο Μπράιβικ τοποθέτησε μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, στο Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Λίγες ώρες αργότερα εξαπέλυσε επίθεση σε μια κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος, στο νησάκι Ουτόγια, κυνήγησε τους εφήβους και σκότωσε 69 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους. Αυτή ήταν η πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί στη Νορβηγία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μία έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2012, μια επιτροπή που είχε συγκροτηθεί για να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το μακελειό, είχε συστήσει, μεταξύ των 31 προτάσεών της, την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων.

«Αυτή η απόφαση είναι μια πολύ καλή απόφαση ακόμα κι αν λαμβάνεται με καθυστέρηση» ήταν η αντίδραση της προέδρου της οργάνωσης συμπαράστασης στα θύματα της επίθεσης, η Λίσπετ Κριστίν Ρόινελαντ.

localStorage.clear();


Πηγή