Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τέσσερις νεκροί από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία

Τα σπίτια τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη δυτική και την κεντρική Ιαπωνία, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν ποταμούς και προκάλεσαν κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας (JMA) εξέδωσε τον υψηλότερο βαθμό προειδοποίησης λόγω της «ιστορικής» βροχόπτωσης και είπε πως αναμένονται και άλλες ισχυρές βροχοπτώσεις στις πληγείσες περιοχές έως την Κυριακή, αυξάνοντας τον κίνδυνο και άλλων κατολισθήσεων και μεγάλων ζημιών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι το πρωί (τοπική ώρα) σήμερα σε ένα τμήμα του νησιού Χονσού έπεσε η διπλάσια από τη συνολική ποσότητα βροχής για μια κανονική μέρα του Ιουλίου, ενώ οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Από τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που σκοτώθηκαν, ο ένας «ρουφήχτηκε» από αγωγό αποχέτευσης, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της αφού παρασύρθηκε από ισχυρούς ανέμους.

Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται, περιλαμβανομένου ενός άνδρα το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα νερά καθώς διένειμε γάλα και ενός αγοριού που παρασύρθηκε σε ένα χαντάκι, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», έγραψε ένας χρήστης του Twitter στο Κόουτσι, μια πόλη του νησιού Σικόκου, όπου η βροχόπτωση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, τέσσερις από τους οποίους σοβαρά, ανέφερε η Υπηρεσία Πυρκαγιών και Καταστροφών. Πολλοί άνθρωποι «θάφτηκαν» από κατολισθήσεις και οι διασώστες προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν.

Περίπου 210.000 κάτοικοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του κινδύνου περαιτέρω κατολισθήσεων και πλημμυρών∙ σχεδόν οι μισοί από τους αυτούς κατοικούν σε μια μεγάλη περιοχή γύρω από την αρχαία πρωτεύουσα της Ιαπωνίας Κιότο. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άλλοι έλαβαν σύσταση να φύγουν από το απόγευμα, πρόσθεσε η Υπηρεσία.

Κατά μήκος της δυτικής και κεντρικής Ιαπωνίας σταμάτησαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια, περιλαμβανομένων και πολλών τμημάτων της υπερταχείας Σινκάνσεν.

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός σε ένα τμήμα στην απώτατη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού Κιούσου, όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες πριν από έναν χρόνο.

Η βροχή φαίνεται να προκλήθηκε από τον ζεστό, υγρό αέρα πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό και εντείνει τη δραστηριότητα ενός εποχικού μετώπου βροχών.

Τα κατάλοιπα ενός τυφώνα που σάρωσε την Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα συνέβαλαν επίσης στην κακοκαιρία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Και τα προβλήματα της Ιαπωνίας με τον καιρό δεν μοιάζουν να έχουν τελειώσει. Ο τυφώνας Μαρία που σχηματίζεται στο βάθος του Ειρηνικού, αναμένεται να ενισχυθεί και θεωρείται πιθανό να μετατραπεί σε ισχυρή καταιγίδα κατηγορίας 4 η οποία μπορεί να πλήξει τα νοτιοδυτικά νησιά Οκινάουα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

localStorage.clear();


Πηγή