Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Τα δύο προαπαιτούμενα μπλόκαραν τη δόση στο Eurogroup

Διορία δύο εβδομάδων έδωσαν στην Ελλάδα οι θεσμοί δηλαδή μέχρι το επερχόμενο Euroworking Group προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και Ελληνικό) προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης.

Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά.

Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.

«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.

Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ερωτηθείς αν υπήρξε έντονη συζήτηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι για το θέμα των πλειστηριασμών, ο Μάριο Σεντένο απάντησε ότι κάποιες φορές στο Eurogroup γίνονται έντονες συζητήσεις, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη σήμερα. Από πλευράς του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι μερικές φορές οι δημοσιογράφοι υπερεκτιμούν ανταλλαγές απόψεων δίνοντάς τους διάσταση που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί , ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι θα μπορέσει να αποδεσμευτεί μετά τα μέσα Μαρτίου. Ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμισε ότι από το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη δανειακών αναγκών της χώρας , τα 1,9 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος και τα 0,5 δισ. ευρώ για την αποπηρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου.

localStorage.clear();


Πηγή