Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τα δύσκολα είναι μπροστά για την Άνγκελα Μέρκελ

Μπορεί η επίτευξη συμφωνίας για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού να τερματίζει την πολύμηνη πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία, για την Άνγκελα Μέρκελ ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Η νεολαία των Συντηρητικών ζήτησε ανανέωση και ανάδειξη διαδόχου της καγκελαρίου, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Επιθυμώντας διακαώς να υπάρξει επιτέλους κυβέρνηση στη Γερμανία, η Μέρκελ, σημειώνει το Reuters, έκανε μεγάλες υποχωρήσεις απέναντι στις απαιτήσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Ειδικά η συμφωνία να αναλάβει το SPD το νευραλγικό και ισχυρό υπουργείο Εξωτερικών ενόχλησε πολλούς μέσα στο κόμμα της.

Από την Τετάρτη, οπότε επιτεύχθηκε η συμφωνία, και μετά, η καγκελάριος έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα της απέμεινε με έξι υπουργεία, όσα και το SPD, δηλαδή, που είχε όμως πολύ χειρότερες επιδόσεις από τα CDU/CSU στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η δυσαρέσκεια είναι βαθιά και διάχυτη στο κόμμα της, σε τέτοιο βαθμό που ήδη γίνονται συζητήσεις για τον αντικαταστάτη της. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς μέχρι τώρα η Μέρκελ δεν είχε αντιμετωπίσει καμία σοβαρή πρόκληση στην κυριαρχία της τη 12ετία που βρίσκεται στα ηνία της ισχυρότερης ευρωπαϊκής δύναμης.

Υπάρχουν και φωνές πως λένε πως οι ενδιάμεσες εκλογές, σε μία διετία από σήμερα, μπορεί να προσφέρουν στην σιδηρά κυρία της Ευρώπης την ευκαιρία να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια.

Ο πρόεδρος της νεολαίας της ένωσης CDU και CSU Paul Ziemiak δήλωσε πως το κόμμα πρέπει να σκεφτεί ποιος θα διαδεχθεί τη Μέρκελ. Ειδάλλως «η διάθεση θα παραμείνει πολύ πολύ κακή» είπε σε συνέντευξή του. «Θέλουμε νεότερους ανθρώπους, νεότερους πολιτικούς, να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση και την ηγεσία του κόμματος. Δεν έχουμε πολύ χρόνο» τόνισε.

Με 115.000 μέλη, η νεολαία, που λέει πως είναι η μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση νέων στην Ευρώπη, είναι προφανές πως επηρεάζει τα του κόμματος.

«Η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη, πολλοί πιστεύουν πως το CDU δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί καλά» πρόσθεσε ο Ziemiak.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης παραμένει «στον αέρα», μέχρι να περάσει και από την έγκριση των 464.000 μελών του SPD. Η ψήφος τους θα είναι επιστολική και τα αποτελέσματα αναμένονται στις 4 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος Kevin Kuehnert κάνει τον γύρο της Γερμανίας καλώντας τους ψηφοφόρους του SPD να ψηφίσουν «όχι».

localStorage.clear();


Πηγή