Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

«Τα θύματα της υπερφορολόγησης»

Τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αλλά και τις σοβαρές οικονομικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Το πρώτο δίμηνο του 2018 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έφθασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο παλαιών και νέων οφειλών ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, παρά τη μικρή μείωση, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα 4 εκατομμύρια, για την ακρίβεια είναι 3.964.279.

Σε ποσοστό, μάλιστα, άνω του 80%, οι οφειλέτες αυτοί χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ και αφορούν κυρίως φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Ήδη, πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ αριθμός των οφειλετών στους οποίους η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχεται σε 1.739.301.

Με άλλα λόγια, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι απειλούνται στο επόμενο διάστημα με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων.

Όλοι αυτοί, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αν εξαιρέσει κανείς δηλαδή τους λίγους, συστηματικούς κακοπληρωτές, είναι φορολογούμενοι που απλώς δεν άντεξαν κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της φορολογίας. Είναι μισθωτοί, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που πλέον απειλούνται με οικονομική εξόντωση.

Η αλήθεια, η οποία επιβεβαιώνεται κάθε φορά από τα στοιχεία και τους αριθμούς, είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε μια φορολογική πολιτική, η οποία είναι μη βιώσιμη.

Και το πρόβλημα προφανώς δεν λύνεται με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των φόρων. Χρειάζεται, εδώ και τώρα, αλλαγή πορείας προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η πολιτική της τυφλής υπερφορολόγησης, η οποία δημιουργεί καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα, πρέπει πλέον να τελειώσει.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

localStorage.clear();


Πηγή