Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τα χαμόγελα του Τσίπρα δίπλα στους Λατινοαμερικανούς αριστερούς [εικόνες]

Συνομιλίες σε θερμό κλίμα με πρώην και νυν ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής είχε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ορκωμοσία για την τρίτη θητεία του Λούλα ντα Σίλβα στον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος στην ειδική εκδήλωση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας, συνομιλώντας με τον πρόεδρο της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τον Φερνάντεζ για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική ομάδα της Αργεντινής, με τον πρόεδρο της χώρας να αναφέρεται στην υποδοχή που είχε επιφυλάξει ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας στην τότε πρόεδρο, Κριστίνα Κίρχνερ, λαμβάνοντας ευχές για επιτυχημένη πορεία στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Δίπλα στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος επεφύλαξε μια χαρακτηριστική ατάκα.

«Εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς (σ.σ. έδειξε τον Λάγκος), ο πατέρας (έδειξε τον εαυτό του) και ο γιος (έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα)», με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν τη συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια.

Ο Ρικάρντο Λάγκος αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως η μάχη που έδωσε η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής των προοδευτικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, καθώς προκάλεσε συζητήσεις στο στρατόπεδο των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για το πώς λειτουργεί η δημοκρατία, καθώς και για το εάν οι τράπεζες είναι εκείνες που πλέον αποφασίζουν για το μέλλον των κοινωνιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κεκτημένα της μάχης της κυβέρνησής του, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, τέλος, και μια πολύ θερμή συζήτηση με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Κούβας Τζοσεφίνα Βιντάλ, η οποία αναπόλησε την παρουσία του ως Έλληνα πρωθυπουργού στην Αβάνα για την κηδεία του εμβληματικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Είπε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα: «Σε αγαπούμε πολύ στην Κούβα και θυμόμαστε την ομιλία σου, το πόσο παθιασμένα μιλούσες, και η επίσκεψή σου εκείνη μας έχει μείνει χαραγμένη».

Κατά την παρουσία του στην ορκωμοσία Λούλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε σύντομη χειραψία με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Πηγή