Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πρώτη κατοικία: Φρένο στις εξώσεις με τον νέο πτωχευτικό κώδικα -  Στα 234 δις ευρώ η «βόμβα» του ιδιωτικού χρέους

Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης και τα προσωρινά μισθωτήρια – Newsbeast

Διατήρηση της υποχρεωτικής έκπτωσης 40% στα ενοίκια και για τον Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊου προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής, καθώς μετά το υποχρεωτικό «κούρεμα» έρχεται το… μεγάλο παζάρι για το ύψος των ενοικίων το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα όμως θεσπίζεται και η προαιρετική μείωση τουλάχιστον 30% των μισθωμάτων μετά από συμφωνία των ενοικιαστών με τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα αποζημιωθούν με έκπτωση φόρου 30% για τα «χαμένα» ενοίκια. Με την νέα διάταξη το «κούρεμα» των ενοικίων ουσιαστικά επεκτείνεται έως το τέλος του έτους αλλά μετά από διαπραγμάτευση των ιδιοκτητών με τους ενοικιαστές ενώ το υποχρεωτικό «ψαλίδι»  40% στα μισθώματα θα ισχύσει και για το Σεπτέμβριο και μετά καταργείται.

Έτσι το νέο τοπίο για τα «κουρεμένα» ενοίκια που ισχύσει έως το τέλος του έτους διαμορφώνεται ως εξής:

1.            Παρατείνεται και για το μήνα Σεπτέμβριο 2020, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος:

–              Στις επιχειρήσεις (τουρισμός, εστίαση κ.α) που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.

–              Στους μισθωτές κύριας κατοικίας, που είναι εργαζόμενοι ή σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης εργαζομένου σε πληττόμενη επιχείρηση, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

–              Στα ενοίκια φοιτητικής στέγης τέκνου – εξαρτώμενου μέλους ο οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση που πλήττεται και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας,

–              Στους ναυτικούς για την κύρια κατοικία τους εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

2.            Καθιερώνεται η προαιρετική μείωση ενοικίου τουλάχιστον κατά 30% για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020  μετά από  συμφωνία μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή. Για το προαιρετικό κούρεμα του ενοικίου θα πρέπει:

–              Να υποβληθεί η συμφωνία αυτή στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη δήλωση των στοιχείων μισθώσεων ακινήτων, και

–              να καταβληθεί το υπόλοιπο μίσθωμα στον εκμισθωτή υποχρεωτικά εντός της συμφωνημένης προθεσμίας καταβολής του, και το πολύ εντός του μηνός τον οποίον αφορά.

3.            Η προαιρετική μείωση του ενοικίου εφαρμόζεται:

–              Για τις συμβάσεις μίσθωσης κύριας κατοικίας, στις οποίες μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος κλπ.  εργαζομένου στις ανωτέρω επιχειρήσεις, του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

–              Για τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου – εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε πληττόμενη επιχείρηση και του οποίου έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας.

–              Για τις μισθώσεις κύριας κατοικίας ναυτικών των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή, αρχής γενομένης από τον μήνα Οκτώβριο 2020.

4.            Οι ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν επιστροφή του 30% της μείωσης ενοικίου μέσω  συμψηφισμού με  φορολογικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος κλπ.). Εξαιρούνται οι δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

5.            Δεν συνιστά εισόδημα και δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης το ποσό του μισθώματος που δεν εισπράχθηκε ή δεν εισπράττεται όχι μόνο από την κατ’ επιταγή νόμου μείωση του 40% του συνολικού μισθώματος, αλλά και από την προαιρετική μείωση του 30% του συνολικού μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, μισθώσεων κύριας κατοικίας, μισθώσεων εξαρτημένων μελών – φοιτητών και μισθώσεων ναυτικών, κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και μισθωτή, υπό τους όρους και προϋποθέσεις, που προβλέπονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορoνοϊού.

6.            Προσδιορίζεται ρητά ότι την προβλεπόμενη έκπτωση 30% επί του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε δικαιούνται αποκλειστικά τα φυσικά πρόσωπα.


Πηγή