Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τελικά, τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα; Σάκης Αρναούτογλου: Υπάρχει μεγάλη διχογνωμία των μετεωρολόγων

Για εντυπωσιακά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα την εβδομάδα που διανύουμε έκανε λόγο ο Σάκης Αρναούρτογλου στο δελτίο καιρού της ΕΡΤ 3.

Σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, αυτή η εβδομάδα θα κυλήσει με άστατο καιρό, ενώ το επόμενο 48ωρο θα κρυώσει σημαντικά ο καιρός σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Όχι ότι θα έρθει κάποια παγωνιά, αλλά οι φυσιολογικές για τον καιρό θερμοκρασίες θα μας φανούν… κάπως.

Ωστόσο, από την Πέμπτη (15/12) μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε θα υπάρξει ιδιαίτερα αισθητή άνοδος του υδραργύρου, κυρίως στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο-διευθυντή ερευνών στο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα σπάνιο φαινόμενο, που αναμένεται να φέρει πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, θα «σημαδέψει» τον καιρό προ των Χριστουγέννων.

Έρχεται σπάνια θερμή εισβολή: 26 βαθμοί πριν τα Χριστούγεννα! -«Έχει συμβεί τρεις φορές από το 1963»

Κακοκαιρία GAIA: Οι 7 περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις σφοδρές βροχές [χάρτης]

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδειξε στο δελτίο που παρουσίασε τον λόγο για τη σημαντική αυτή διακύμανση της θερμοκρασίας.

Αρχικά και από την Τρίτη (13/12) θα έρθει στη χώρα μια «κατεβασιά» κρύου αέρα, η οποία θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη 14 του μήνα, όταν και θα αρχίσει να εκτοπίζεται από πιο θερμές αέριες μάζες.

Έτσι, η ζέστη αυτή για την εποχή θα είναι αισθητή κυρίως Παρασκευή (16/12) και Σάββατο (17/12).

Από Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου την Ελλάδα θα επισκεφθούν ξανά κρύες αέριες μάζες, για τις οποίες ο μετεωρολόγος ανέφερε πως δεν θα φέρουν μαζί και τον χειμώνα. Απλώς, κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια θα επανέλθει ο υδράργυρος στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σάκης Αρναούτογλου: Τι είπε για τον καιρό των Χριστουγέννων

Έχοντας ξεκινήσει την ανάλυσή του για τον καιρό με τον οποίο αρχίζει η εβδομάδα, ο Σάκης Αρναούτογλου επιφυλάχθηκε να απαντήσει. Όπως τόνισε, «δεν θα σας το πω απόψε, γιατί υπάρχει πραγματικά μια πολύ μεγάλη διχογνωμία στα προγνωστικά στοιχεία».

«Χρειαζόμαστε ακόμη -σύμφωνα με την ταπεινή μου γνώμη- τρεις με τέσσερις ημέρες για να διαμορφώσουμε μια εικόνα καλύτερη για την εικόνα των Χριστουγέννων», τόνισε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, που συμπλήρωσε ότι όλα είναι ανοικτά.

Ο καιρός της Τρίτης 13/12/22

Όσο για τον καιρό της Τρίτης (13/12), ο μετεωρολόγος είπε ότι θα παραμείνει άστατος, αλλά όχι με την ένταση των φαινομένων του Σαββατοκύριακου.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, λοιπόν, θα κάνουν την εμφάνισή τους μπόρες και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Επίσης, συννεφιά και τοπικές βροχές αναμένονται σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις στα 4 με 5 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται πυκνή συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πιθανότητα για τοπικές βροχές τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι βόρειοι στα 4 με 5 Μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία αναμένεται από το πρωί συννεφιά, με κάποια ανοίγματα ηλιοφάνειας. Όσο πηγαίνουμε όμως προς το απόγευμα τα σύννεφα θα πυκνώσουν και θα δώσουν κάποιες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί στα 4 με 5 Μποφόρ και η θερμοκρασία από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά το δελτίο καιρού με τον Σάκη Αρναούτογλου:


Πηγή