Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

«Τεράστιες καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις»

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τις «τεράστιες καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής «χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα περιμένουν πάνω από τέσσερα χρόνια να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ, με το οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται στα 931.000.000 ευρώ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο, από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων συνολικά ανέρχεται στα 890.000.000 ευρώ.

4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φτάνει τις 1.663 ημέρες και ακολουθεί η Α’ εφορία Θεσσαλονίκης με τον μέσο χρόνο αναμονής να φτάνει τις 1.395 μέρες. Ακολουθούν η εφορία Ψυχικού με μέσο χρόνο επιστροφής του ΦΠΑ τις 1.222 ημέρες και η Γ’ εφορία Πειραιά με 1.109 ημέρες.

Στο σύνολο των εφοριών ο μέσος χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ ανέρχεται σε 4.407 ημέρες.

«Με την πρακτική αυτή το κράτος διαλύει τις επιχειρήσεις που αδυνατούν, όχι μόνο να είναι ανταγωνιστικές, αλλά και να επιβιώσουν» υπογραμμίζει ο κ. Νικολόπουλος, σημειώνοντας πως με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, προβλέπεται πλέον επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ σε διάστημα κάτω των 90 ημερών.

localStorage.clear();


Πηγή