Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Τζέρι Λι Λιούις: Τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τον πρωτοπόρο της ροκ εν ρολ που έφυγε από τη ζωή

Ένας από τους τελευταίους πρωτοπόρους της ροκ εν ρολ, ο Αμερικανός μουσικός Τζέρι Λι Λιούις, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Μένοντας στην αιωνιότητα με το τραγούδι «Great Balls of Fire», γνωστός για τις εκρηκτικές ζωντανές του εμφανίσεις και το δυναμικό του στυλ στο πιάνο, ο θρύλος της ροκ από τη Λουιζιάνα, ο Τζέρι Λι Λιούις πέθανε από φυσικά αίτια, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντζέτης του.

Φίλος και αντίπαλος του Έλβις Πρίσλεΐ, ο Τζέρι Λι Λιούις επηρέασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, όπως ο Μπρους Σπρίνγκστιν που είπε γι ‘αυτόν το 1995: «Δεν παίζει ροκ εν ρολ, είναι ροκ εν ρολ».

Πέθανε ο θρύλος της rock n’ roll, Τζέρι Λι Λιούις

Ήταν διάσημος τόσο για τις επιτυχίες του όσο και για τα δράματα και τα σκάνδαλα που σημάδεψαν τη ζωή του.

Γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1935 σε μια φτωχή οικογένεια στο Φέριντεϊ της Λουιζιάνα, ανακάλυψε το πιάνο σε ηλικία 9 ετών και οι γονείς του υποθήκευσαν την οικογενειακή φάρμα για να πληρώσουν για την αγορά του μουσικού οργάνου.

Το 1956 έφυγε για το Μέμφις στο Τενεσί, την “μέκκα” της νέας αμερικανικής μουσικής και ήταν από τους πρώτους που υπέγραψε συμβόλαιο με τη διάσημη εταιρεία Sun Records.

Η συνάντησή του, εκείνη την χρονιά, με τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Τζόνι Κας και τον Καρλ Πέρκινς γέννησε το θρυλικό «Million Dollar Quartet».

Το 1957, ο πρώτος του μουσικός τίτλος, «Whole lotta shakin’ goin’ on», φέρει ήδη το σημάδι του ασυγκράτητου στυλ του.

Ενώ το ροκ είναι ακόμη στα πρώιμα του στάδια, πλήθη συρρέουν για να τον δουν να χτυπά δυνατά τα πλήκτρα με τα δάχτυλα, τους αγκώνες ή τα πόδια του, με τα μαλλιά του να κυματίζουν μανιασμένα σε ξέφρενο ρυθμό.

Λίγους μήνες αργότερα, το «Great Balls of Fire», που θα είναι και ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του το 1989, τον ωθεί στην κορυφή των πωλήσεων και τον κάνει έναν από τους πιο λατρεμένους σταρ της εποχής.

Σκάνδαλο και μποϊκοτάζ

Ένα σκάνδαλο ξεσπά όταν ο Τύπος ανακαλύπτει ότι η τρίτη σύζυγός του, η Μάιρα Γκέιλ Μπράουν, είναι η 13χρονη πρώτη του ξαδέρφη. Αμερικανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αποφασίζουν να μποϊκοτάρουν τον τραγουδιστή, ο οποίος έπεσε σε δυσμένεια για χρόνια πριν ξαναβγεί στην επιφάνεια εγκαταλείποντας τη ροκ για την κάντρι μουσική.

Παρορμητικός και μερικές φορές βίαιος, η χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών του προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας και πολλά ακόμη προβλήματα με την αστυνομία.

Αλλά ο θρύλος του δεν αποδυναμώθηκε. Αντίθετα, έγινε ένας από τους πρώτους μουσικούς που μπήκαν στο «Rock and Roll Hall of Fame», όταν δημιουργήθηκε το 1986.

Πέρασε μέρος των τελευταίων χρόνων του στο ράντσο του στο Νέσμπιτ του Μισισίπι, με την έβδομη σύζυγό του, και έπαιζε ακόμα μέχρι τις αρχές του 2019. Όμως, μετά από ένα ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον Μάιο του ίδιου έτους, ακύρωσε συναυλίες.


Πηγή