Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν θέλει να τα «σπάσει» με τα καρτέλ της ενέργειας

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» σημείωσε ότι «η πολιτική ελίτ της ΝΔ βρίσκεται σε άλλο κοινωνικό σύμπαν». «Δεν έχουν συνείδηση των προβλημάτων των πολιτών ούτε έχουν διάθεση να μάθουν αυτά τα προβλήματα», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη ότι οι πολίτες έχουν μειώσει την κατανάλωση για ψυχολογικούς λόγους, σημείωσε: «η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να μας πείσει για μία άλλη πραγματικότητα, είναι το σύμπτωμα ενός πολιτικού αδιεξόδου». «Θεωρούν ότι για όλα φταίει πάντα κάποιος άλλος, είναι μια κυβέρνηση σε αποδρομή η οποία παραληρεί, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του κ. Γεωργιάδη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τζανακόπουλος: Καταθέσαμε πρόταση για την αναδρομική φορολόγηση υπερκερδών από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

«Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική εξαιρετικά περιορισμένων επιδοματικών ενισχύσεων και την ίδια στιγμή αφήνει ανέγγιχτο τον πυρήνα του ζητήματος: στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα υπερκερδών από τις επιχειρήσεις παραγωγής αλλά και από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και υπογράμμισε: «στο πλαίσιο αυτό, καταθέσαμε την πρόταση για την αναδρομική φορολόγηση αυτών των υπερκερδών». «Μια τέτοια πρόταση δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αντίθετα το κράτος θα αυξήσει τα έσοδά του», επισήμανε. «Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει βούληση από την κυβέρνηση για μια τέτοια φορολόγηση των υπερκερδών, που θα παρείχε τη δυνατότητα να δοθούν ενισχύσεις στους πολίτες αλλά στο μέλλον θα λειτουργούσε και ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη των καρτέλ», πρόσθεσε. «Είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα απολύτως μέτρο το οποίο θα δημιουργεί πρόβλημα στους μεγάλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια», τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όσον αφορά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, δήλωσε: «έχει ένα κόστος της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ, όμως αφενός είναι ένα μέτρο που,κατά πάσα πιθανότητα, θα ενισχύσει την κατανάλωση και αφετέρου αυτός ο δημοσιονομικός χώρος υπάρχει τη στιγμή που έχουν αρθεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας». «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του όμως έχουν εντελώς αντίθετη πολιτική λογική», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει τα κοινωνικά συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί και διαμορφώνει αντίστοιχα τις πολιτικές του προτεραιότητες», σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κάνοντας λόγο για «εμμονικό νεοφιλελευθερισμό».

Αναφερθείς στη ξεκάθαρη άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα που πλήττουν τα συμφέροντα των καρτέλ στην ενέργεια, επισήμανε: «έχουμε ένα καθεστώς Μητσοτάκη, η κυβέρνηση εξυπηρετεί επιχειρηματίες, οι επιχειρηματίες –μέσω των ΜΜΕ- εξυπηρετούν την κυβέρνηση, είναι ένα σύστημα που αυτο-αναπαράγεται, το οποίο όμως θα βρει απέναντί του τον ελληνικό λαό». «Θα βρει απέναντί του μια μεγάλη προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή πλειοψηφία με ένα συγκεκριμένο εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

«Εν μέσω μια μεγάλης κρίσης, οικονομικής, υγειονομικής, κρίσης ακρίβειας, χρειάζεται εδώ και τώρα μια μεγάλη πολιτική στροφή: στήριξη του μισθού, «πόλεμος» απέναντι στα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας. Χρειάζεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ενέργειας στη χώρα, τι στρατηγική έχουμε σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, σε σχέση με το νερό, τι στρατηγική έχουμε για την ενεργειακή μας αυτονομία», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στύλιος: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των παραγωγών σταφυλιών και των οινοπαραγωγών»

Γεωργαντάς στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ: «Να στηριχθεί άμεσα και αποτελεσματικά ο αγροτικός τομέας»

Τζανακόπουλος: Εμείς θέλουμε τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τη φθορά της να είναι σαφής και αναντίστρεπτη».«Εμείς θέλουμε τις εκλογές το συντομότερο δυνατόν και θα είμαστε σε ετοιμότητα, πολιτικά και οργανωτικά. Όσο γρηγορότερα φύγει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό», δήλωσε. Σχολιάζοντας τα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόνισε: «κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως παράδοξο, κινείται σε εντελώς αντισυνταγματική κατεύθυνση και δείχνει το φόβο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ».

Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση που διεξάγεται εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογράμμισε: «η πρόταση για εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από το σύνολο των μελών του κόμματος, σε συνδυασμό με τις καταστατικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων στην κομματική ζωή, για τη διευκόλυνση της εγγραφής μελών, για την αναζήτηση οριζόντιων μορφών οργάνωσης στο εσωτερικό του κόμματος, αποτελούν μια δέσμη προτάσεων που επιχειρούν να ανιχνεύσουν τις μορφές οργάνωσης που είναι κατάλληλες για ένα κόμμα της Αριστεράς στον 21ο αιώνα». «Χρέος της Αριστεράς είναι να αναζητήσει νέες μορφές οργάνωσης και συμμετοχής των πολιτών», κατέληξε.


Πηγή