Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024

Τζεντιλόνι: Η επιβολή δασμών δεν είναι ο σωστός δρόμος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει στην επόμενη σύνοδο κορυφής την κοινή στάση που θα τηρήσει απέναντι στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η εμπορική πολιτική ήταν το βασικό θέμα συζήτηση που είχε ο Τζεντιλόνι στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, νωρίτερα σήμερα.

«Οι δασμοί δεν είναι ο σωστός δρόμος» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός στον Γιούνκερ, προσθέτοντας όμως ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η κοινή στάση που θα τηρήσουμε στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τόνισε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Πέμπτη την απόφαση για την επιβολή δασμών ύψους 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις φθηνές εισαγωγές πρώτων υλών, ιδίως από την Κίνα. Από τους δασμούς εξαιρούνται προς το παρόν ο Καναδάς και το Μεξικό, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξαιρεθούν και άλλες χώρες στο άμεσο μέλλον.

«Ο πρόεδρος μπορεί να προχωρήσει σε εξαιρέσεις και εκτιμώ ότι μπορεί να σκεφθεί την περίπτωση μερικών άλλων χωρών τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

localStorage.clear();


Πηγή