Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση της σουηδικής δικαιοσύνης για την υπόθεση βιασμού

Τζούλιαν Ασάνζ: Σήμερα η απόφαση της σουηδικής δικαιοσύνης για την υπόθεση βιασμού

Την απόφασή τους αναφορικά με το εάν θα ανοίξουν και πάλι την έρευνα σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ έπειτα από καταγγελία για βιασμό αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας.

Η έρευνα, όπως εξηγεί το BBC, είναι πιθανό να ανοίξει και πάλι με αίτημα το δικηγόρου του φερόμενου θύματος.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες, απέφυγε για επτά χρόνια την έκδοση στη Σουηδία έχοντας βρει πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, το 2012.

Ωστόσο ο 47χρονος συνελήφθη τον περασμένο μήνα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων επειδή παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, πριν από επτά χρόνια.

Οι ΗΠΑ θέλουν έκδοση του Mr. Wikileaks και αναφορικά με τον ρόλο που καταγγέλλεται πως έχει στη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010.

Σήμερα, η αρμόδια εισαγγελέας θα ανακοινώσει την απόφασή της για επανέναρξη ή μη της έρευνας για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, δύο χρόνια μετά την απόσυρσή της.

Τότε οι σουηδικές αρχές είχαν κρίνει πως δεν μπορούσε η υπόθεση να προχωρήσει όσο ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Ωστόσο, η γυναίκα που είχε κάνει την καταγγελία θέλει η υπόθεση να ανοίξει και πάλι, καθώς μετά την απόσυρση του καθεστώτος προστασίας από τον ισημερινό ο Ασάνζ συνελήφθη.


Πηγή