Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τη γυναίκα που «εξετάζει» όλα τα μωρά του κόσμου τιμά η Google με το σημερινό doodle

Με το που γεννιέται ένα μωρό οι γιατροί έχουν πέντε κριτήρια για να ελέγξουν την υγεία του. Μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά της ζωής του πρέπει οι γιατροί να το έχουν βαθμολογήσει. Ένα σκορ πάνω από 7 θεωρείται φυσιολογικό. Ένα σκορ κάτω από 3 είναι σοβαρά χαμηλό. Τα μωρά συχνά έχουν μικρότερες βαθμολογίες στο πρώτο λεπτό μετά τη γέννηση, αλλά όταν έχουν περάσει τα πέντε πρώτα λεπτά βαθμολογούνται κανονικά.

Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής: το χρώμα του δέρματος (Appearance), οι Καρδιακές σφίξεις (Pulse), τα Αντανακλαστικά (Grimace), ο Μυϊκό τόνο (Activity) και η Αναπνοή (Respiration). Τα πρώτα γράμματα από τις πέντε λέξεις στα Αγγλικά δημιουργούν ένα… επώνυμο: Apgar. Το επώνυμο αυτό ανήκει στη δόκτορ Virginia Apgar!Τη γυναίκα αυτή τιμά η Google με το σημερινό doodle

Είναι η γυναίκα που δημιούργησε τον γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο προκειμένου να καθοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου μωρού. Και όπως ήταν φυσικό η εξέταση αυτή πήρε το όνομά της (εξέταση Apgar).

Πριν από αυτό το τεστ, που εφευρέθηκε το 1952, δεν υπήρχε αντικειμενικός τρόπος για να προσδιοριστεί η υγεία ενός νεογέννητου και έτσι τα μωρά δε λάμβαναν ιατρική φροντίδα αμέσως μετά τη γέννησή τους.

Τα γράμματα APGAR (appearance, pulse, grimace, activity, and respiration), επειδή πρόκειται για ένα απλό τρόπο απομνημόνευσης των κριτηρίων που χρειάζονται, δεν ξέρουν πολλοί ότι είναι το επώνυμο ενός ανθρώπου.

Η Dr. Virginia Apgar, που γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1909, ήταν πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς της ιατρικής, που βοήθησε στην καθιέρωση της αναισθησιολογίας ως ιατρικής ειδικότητας, εργάστηκε για τη μελέτη και τη βελτίωση της μαιευτικής αναισθησίας και προώθησε τη μελέτη των γενετικών ανωμαλιών και έγινε η πρώτη γυναίκα που ήταν πλήρης καθηγητής στο Τμήμα Αναισθησίας στο Κολέγιο Γιατρών και Χειρούργων του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν πλέον η Dr. Virginia Apgar είχε φτιάξει το όνομά της στην αναισθησιολογία και είχε δημιουργήσει τη βαθμολόγηση Apgar, στράφηκε στη μελέτη και την πρόληψη των γενετικών ελαττωμάτων. Της ζητήθηκε να συμμετάσχει σε ένα ίδρυμα για την παιδική παράλυση (March of Dimes), το οποίο άρχισε να ερευνά και να υποστηρίζει τα παιδιά με γενετικές ανωμαλίες. Ως διευθύντρια και αργότερα αντιπρόεδρος του ιδρύματος, η Apgar υποστήριξε την έρευνα που έδειξε ότι παράγοντες όπως οι μολυσματικές ασθένειες, η έκθεση στην ακτινοβολία, η κατάχρηση ουσιών και η χημική έκθεση θα μπορούσαν να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες.

Η Dr. Virginia Apgar πέθανε το 1974, σε ηλικία 65 ετών, από ηπατική νόσο, το όνομά της όμως, συνεχίζει να αναφέρεται κάθε φορά που ένα μωρό γεννιέται.

localStorage.clear();


Πηγή