Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τι άφησε πίσω η πρώτη μέρα της απότομης κακοκαιρίας -Χαλάζι, καταιγίδες και πτώσεις δέντρων σε αυτοκίνητα

Συνεχίζεται η ξαφνική κακοκαιρία που από χθες πλήττει τη χώρα, με έντονα φαινόμενα, που σε πολλές περιπτώσεις δημιούργησαν και προβλήματα.

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να δείξει τα «δόντια» της και σε άλλες περιοχές, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας «χτύπησε» και στην Αττική, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να προειδοποιεί τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η εν λόγω κακοκαιρία που έκανε την εμφάνισή της και άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού, θα κρατήσει μέχρι την Παρασκευή.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους σε πολλές περιοχές της Αττικής, με τα Μέγαρα και τον Ασπρόπυργο να πλήττονται από ισχυρή καταιγίδα, που συνοδεύτηκε από ισχυρούς κεραυνούς.

Οι εικόνες του iefimerida.gr από την κατάσταση στην νοτιοανατολική Αττική είναι χαρακτηριστικές, με τη βροχή να είναι έντονη, ενώ οι αστραπές έκαναν τη νύχτα… μέρα.

Εντονα φαινόμενα στην Αργολίδα

Έντονη βροχόπτωση «χτύπησε» και την Αργολίδα.

Το βίντεο του iefimerida.gr από την περιοχή είναι ενδεικτικό.

Προβλήματα λόγω της έντονης βροχής στη Θεσσαλονίκη -Έπεσαν δέντρα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα

Ήδη η κακοκαιρία πλήττει μεγάλο μέρος της βόρειας Ελλάδας, με ισχυρές χαλαζοπτώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους το απόγευμα της Δευτέρας (6/6).

Στη Θεσσαλονίκη δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Από το μπουρίνι που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου συγκεντρώθηκαν νερά, κάνοντας δυσκολότερη την κίνηση των οχημάτων, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για να απομακρύνει δέντρα που έπεσαν στον δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως στην περιοχή της Τούμπας και στον δήμο Παύλου Μελά. Προκλήθηκαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Πολλοί δρόμοι ακόμη και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε ποτάμια, με αποτέλεσμα οι πεζοί να δυσκολεύονται να τους διασχίσουν, ενώ την ίδια στιγμή οι ταχύτητες των αυτοκινήτων ήταν πολύ χαμηλές, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν για αρκετά λεπτά προκάλεσαν πτώσεις δέντρων.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο του GRTimes, ένα δέντρο καταπλάκωσε αυτοκίνητο στην οδό Παπάφη, ενώ σε άλλη περίπτωση, στην οδό Μπότσαρη, μεγάλο κλαδί δέντρου έσπασε και έπεσε πάνω σε ένα άλλο παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

Ακόμη, διακοπή ρεύματος καταγράφηκε στην περιοχή της Τριανδρίας, χωρίς να είναι γνωστό εάν σχετίζεται με την κακοκαιρία. Στο σημείο για την αποκατάσταση της βλάβης έσπευσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης βγήκε στους δρόμους της πόλης, προκειμένου -σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία- να αποκαταστήσει τις ζημιές που άφησε πίσω το απογευματινό μπουρίνι και η επιδείνωση του καιρού.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Μωϋσίδη, από το ξαφνικό μπουρίνι καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων στις οδούς Εγνατία, Αγίου Δημητρίου, Σοφούλη, Αρτάκη, Θεαγένους Χαρίση και στην Τούμπα.

Σφοδρή χαλαζόπτωση σε Σέρρες, Φλώρινα και Λάρισα

Ισχυρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και σε περιοχές των Σερρών, όπως φαίνεται από το βίντεο των «Επιλογών».

Χαλάζι και μάλιστα σε μεγάλο μέγεθος έπεσε περί τις 2:30 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αμύνταιο Φλώρινας και στις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Κozanimedia, προκλήθηκε ανησυχία για καλλιέργειες, με τους αγρότες της περιοχής να σπεύδουν στα χωράφια τους, ώστε να διαπιστώσουν εάν έχουν σημειωθεί τυχόν προβλήματα.

Τεράστιο σε μέγεθος ήταν και το χαλάζι που έπεσε στην Καστοριά, όπως αποτυπώνει βίντεο στη σελίδα του Forecast Weather στο Facebook.

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στη Φθιώτιδα -Επεσε χαλάζι

Αστραπόβροντα, δυνατή βροχή και χαλάζι έφερε το μπουρίνι που έπληξε απογευματινές ώρες κυρίως την Ανατολική Φθιώτιδα, σύμφωνα με το Lamiareport. Στο κομμάτι της Πελασγίας, στη θέση Λιασίκι, έπεσε για λίγα λεπτά δυνατή βροχή, που συνοδεύτηκε από χαλάζι.

Πολύ δυνατή νεροποντή επικράτησε στη Γλύφα, με το σύννεφο να περνά στη συνέχεια απέναντι στη Βόρεια Εύβοια, έχοντας επηρεάσει έντονα τις περιοχές των δήμων Δομοκού και Στυλίδας.

Στα διόδια της Μαυρομαντήλας ο αέρας σήκωσε προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ στην παλαιά εθνική οδό και στις περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου έπεσαν δέντρα και κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν και στη Λάρισα, με το επίκεντρο να βρίσκεται σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ.

Χαλάζι στον Δήμο Κιλελέρ Λάρισας / Φωτογραφία: onlarissa.gr
Χαλάζι στον Δήμο Κιλελέρ Λάρισας / Φωτογραφία: onlarissa.gr

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική λόγω κεραυνών -Προβλέπεται δύσκολο καλοκαίρι με τις φωτιές

Το απόγευμα της Δευτέρας (6/6), ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, προχώρησε σε ανακοινώσεις σχετικά με τις φωτιές που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας. Όπως είπε, μόνο το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 54 πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο τριήμερο όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 157 περιπτώσεις.

Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε δύσκολη τη φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα το μεσημέρι του Σαββάτου (4/6) και έκαψε κατά κύριο λόγο τη Βούλα, ενώ σημείωσε πως προκάλεσε υλικές ζημιές.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε πως τις τελευταίες ώρες καταγράφεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα, λέγοντας ότι οι δυνάμεις της Υπηρεσίας έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

Σαν παράδειγμα φωτιάς που ξεκίνησε από κεραυνό έφερε αυτή στην Περαχώρα Λουτρακίου, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα (6/6) και η οποία «σε μιάμιση ώρα οριοθετήθηκε».

«Είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού», είπε ο κ. Αρτοποιός, «όσο προχωράμε οι φωτιές θα γίνονται και περισσότερες», ενώ έστειλε το μήνυμα πως «θέλουμε δίπλα μας κάθε πολίτη, επειδή η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική».

Τι προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

Για σήμερα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα φαινόμενα, που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Στερεά και τη δυτική και κεντρική Πελοπόννησο και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 Μποφόρ και στο Ιόνιο μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κατά 5 με 6 βαθμούς και δεν θα ξεπεράσει στις περισσότερες περιοχές τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

  • Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αυξημένες νεφώσεις και μικρή πιθανότητα για τοπικούς όμβρους.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ, τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

  • Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες που πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρές.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

  • Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη Μακεδονία από τις προμεσημβρινές μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από μεγάλη συχνότητα κεραυνών.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 Μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί.
  • Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα είναι αυξημένες και στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες που στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές και θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 Μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος

  • Καιρός: Στη Θεσσαλία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την κεντρική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα κεντρικά και νότια τοπικά 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα βόρεια.
  • Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Εύβοια

  • Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανόν στα ορεινά να εκδηλωθούν μικρής διάρκειας καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια πρόσκαιρα το μεσημέρι έως 6 Μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Meteo: Σε ποιες περιοχές αναμένονται καταιγίδες και χαλάζι

Από την πλευρά του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo προβλέπει αραιές νεφώσεις, που στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και στα ορεινά θα είναι κατά τόπους πυκνότερες.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στη Μακεδονία, στην Ανατολική Θεσσαλία και στην Εύβοια, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης καθώς και στο Νότιο Ιόνιο. Τα φαινόμενα στα ορεινά και ημιορεινά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα συνοδεύονται από χαλάζι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα δυτικά και νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 17 έως 30, στη Θεσσαλία στην Ανατολική Στερεά και στην Ανατολική Πελοπόννησο από 20 έως 32, στην Ήπειρο και στη Δυτική Στερεά από 18 έως 34, στη Δυτική Πελοπόννησο από 18 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 32, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 29, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 31, στα Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 31 και στην Κρήτη από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ και ανατολικά 4 έως 6 Μποφόρ. Σημειώνεται ότι βορείως της Κρήτης οι άνεμοι έως το πρωί θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ όμως μετά το απόγευμα θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 Μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με τοπικές μόνο νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ πιθανότατα ασθενών βροχών τοπικού χαρακτήρα υπάρχει για τα βόρεια του νομού το μεσημέρι και απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το πρωί έως το απόγεμα 3 έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 25 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 2 Μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 22 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Συστάσεις προς τους πολίτες για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τα έντονα καιρικά φαινόμενα απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι πολίτες καλούνται να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, με αφορμή την επιδείνωση του καιρού που προβλέπεται από τη Δευτέρα (6/6) μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή (10/6).

Συγκεκριμένα, η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
    Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
  • Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο, ακινητοποιήστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακόμη, όπως αναφέρει η πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της, σε εφαρμογή τίθεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

«Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε σήμερα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους προβλέπεται από σήμερα Δευτέρα μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.


Πηγή