Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι είπε ο Τσίπρας στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο Κινέζος πρόεδρος

Τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία Belt and Road (Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος) της κυβέρνησης της Κίνας και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και γιατί το όραμα της Ελλάδας που βγαίνει από τη βαθιά κρίση δεν είναι απλώς συμβατό, αλλά συνδέεται με αυτή την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών που παίρνουν μέρος στο Belt and Road Forum for International Cooperation, στο συνεδριακό κέντρο στη λίμνη Γιαν Τσι.

Στην πρώτη του ομιλία στις σημερινές εργασίες ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε πρώτος, αμέσως μετά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ και το γεγονός αυτό έχει τον συμβολισμό του. Μάλιστα, στο γεύμα εργασίας ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Τσίπρα να καθίσει δίπλα κι αυτό δείχνει τη σημασία που δίνει το Πεκίνο στον ρόλο της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Belt and Road και στην περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων.

Στην ομιλία του στο γεύμα εργασίας, με θέμα «Building people to people bonds-cultural exchanges», που παρέθεσε ο Κινέζος Πρόεδρος για συμμετέχοντες αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό το όραμα της Πρωτοβουλίας για τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για προώθηση πολιτιστικών, μορφωτικών και αθλητικών ανταλλαγών και συνεργασία στον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία φετινού έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και στο πρώτο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Κίνα, και στο Φόρουμ Πόλεων των δύο χωρών.

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Κίνας. Ο Σι Τζιπίνγκ τόνισε, με τη σειρά του, ότι η Ελλάδα και Κίνα αποτελούν κληρονόμους δύο αρχαίων πολιτισμών με καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη δυτικού και ανατολικού πολιτισμού αντίστοιχα, γεγονός που συζητήθηκε στο πρόσφατο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών. Αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έτους πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας και σε επιστημονικές-ερευνητικές ανταλλαγές.

localStorage.clear();


Πηγή