Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι θα κάνει η Ελλάδα αν κοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο -Τα σχέδια για LNG και ρεύμα από λιγνίτη

Σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τον διπλό εφιάλτη της πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου και της περαιτέρω εκτόξευσης των τιμών ενέργειας βρίσκεται η κυβέρνηση.

Η δήλωση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1, ύστερα από την διακοπή λειτουργίας του για 10 ημέρες προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης, έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη που προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Η ενεργειακή επάρκεια τίθεται υπό αμφισβήτηση και οι χώρες, η μία μετά την άλλη, προετοιμάζουν τους πολίτες τους για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Και στα καθ’ ημάς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προϊδέασε τους πολίτες για όλα τα ενδεχόμενα δηλώνοντας ότι «χρειάζεται όλοι μας να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας».

H Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ

Η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί από μόνο του καθησυχαστικό παράγοντα γιατί η εξάρτηση της χώρας από αέριο για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει υψηλός, ενώ υπάρχει προβληματισμός για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Η Ρωσία απειλεί ανοικτά τη Δύση: «Η συνέχιση της παροχής φυσικού αερίου εξαρτάται από τις κυρώσεις εις βάρος μας»

Σκρέκας για το ενδεχόμενο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου: Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ρίσκο στην Ευρώπη

Στη σύσκεψη που έγινε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάστηκαν όλα τα πιθανά εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Το δυσμενέστερο είναι η πλήρης διακοπή του φυσικού αερίου από την Ρωσία το φθινόπωρο που θα αποτελέσει «ξαφνικό θάνατο» για την λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα ανατρέψει την καθημερινότητα των πολιτών. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη από τους φορείς της αγοράς (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) για τις εισαγωγές και εξαγωγές φυσικού αερίου της χώρας, η δυνατότητα αποθήκευσης και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν την αισιοδοξία ότι η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με δύο πλοία ταυτόχρονα στη Ρεβυθούσα ώστε να είναι διαρκώς πλήρης και η προμήθεια περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας. Μεγάλο βάρος έχει πέσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη με τις μονάδες της ΔΕΗ να λειτουργούν κανονικά και να έχουν δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας μονάδας, Πτολεμαΐδα 5. Στα πρόσθετα μέτρα, περιλαμβάνονται και η λειτουργία με εναλλακτικό καύσιμο-ντίζελ των 5 μονάδων φυσικού αερίου και ο περιορισμός των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το βάρος πέφτει στην εξασφάλιση φορτίων LNG

Το βάρος, όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη, πέφτει στην εξασφάλιση φορτίων LNG, καθώς αν η Ρωσία κλείσει την στρόφιγγα, όλες οι χώρες θα αναζητήσουν υγροποιημένο αέριο για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Οι επιπτώσεις σε αυτή την περίπτωση θα είναι άμεσες με την τιμή να αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ θα δημιουργηθεί θέμα και με την διαθεσιμότητα.

Ξεχωριστό πονοκέφαλο αποτελούν οι επιπτώσεις στην οικονομία από την άνοδο των διεθνών τιμών καυσίμων και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αναθεωρείται διαρκώς προς τα πάνω, η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας. Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχε και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να γίνει εκτίμηση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών και των δυνατοτήτων που έχει η ελληνική οικονομία.  Ειδικά, από την στιγμή που η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το επόμενο διάστημα τόσο στους λογαριασμούς ρεύματος, όσο και με ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης.

Εκεί που διαφαίνεται μια αχτίδα αισιοδοξίας είναι για την ανάληψη μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Η πίεση που επιφέρει η νέα κατάσταση στις χώρες του Βορρά μπορεί να επιταχύνει την στροφή του «αργοκίνητου υπερωκεάνιου» ώστε να ληφθούν μέτρα που θα ωφελήσουν όλα τα κράτη μέλη. Ο επίτροπος Οικονομίας  Πάολο Τζεντιλόνι, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας, ενώ στο τραπέζι είναι και το ενδεχόμενο μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο τέλος Αυγούστου. 


Πηγή