Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τι θα συζητηθεί στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής

Σήμερα το μεσημέρι στις 2 συνεδριάζει η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής . Το αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η «Επεξεργασία και εξέταση της πρότασης του Προέδρου της Βουλής “Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής – Μέρος Β΄ (ΦΕΚ 51 Α΄/10.4.1997) και Μέρος Κοινοβουλευτικό (ΦΕΚ 106 Α΄/24.6.1987), όπως ισχύουν”».

Σημειώνεται πως πιθανό παράθυρο για να σωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ από τη διάλυση άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι δεν είναι ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά ορθό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, τα οποία στη διαδικασία των εθνικών εκλογών έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στο εθνικό κοινοβούλιο.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094710702-0’); });

Δεν μιλώ μόνον για τους ΑΝΕΛ, μιλώ και για το Ποτάμι, μιλώ και για οποιοδήποτε άλλο κόμμα μπορεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάλυσης της κοινοβουλευτικής του ομάδας», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Είναι ζήτημα πολιτικό, το οποίο τεχνικά και τυπικά αφορά τον κανονισμό της Βουλής».

Παρά τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες, αυτό που φαντάζει πια πιο πιθανό είναι, με την αλλαγή του κανονισμού, οι πρόεδροι των κομμάτων να διατηρούν την ιδιότητα τους και κατά συνέπεια και κάποια από τα προνόμια τους, όπως η δυνατότητα να παίρνουν μέρος στις προ ημερησίας διατάξεων συζητήσεις, αλλά και να λαμβάνουν τον λόγο στη Βουλή όποτε τον ζητούν, χωρίς όμως να υφίσταται η κοινοβουλευτική τους ομάδα, εφόσον έχει πέσει κάτω από το όριο των 5 βουλευτών.

Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τόσο τον Πάνο Καμμένο, που αναμένεται να χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα μετά την παραίτηση Παπαχριστόπουλου, όσο και τον Σταύρο Θεοδωράκη, το κόμμα του οποίου ήδη κοινοβουλευτικά έχει διαλυθεί. Όμως, θα είναι κοινοβουλευτικά παράδοξο να έχει η Βουλή πολιτικούς αρχηγούς χωρίς βουλευτές.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να φτάσει το θέμα της αλλαγής του κανονισμού, εφόσον επιχειρηθεί προκλητικά από την κυβέρνηση, κοινοβουλευτικά στα άκρα. Γι’ αυτό και τις προηγούμενες μέρες βγήκε στην επιφάνεια, έστω και προσεκτικά, το σενάριο πρότασης μομφής προς το Νίκο Βούτση. Εάν ενεργοποιηθεί ή όχι θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Βουλής τη Δευτέρα το μεσημέρι, στη συγκεκριμένη επιτροπή, αλλά και από την ποιότητα των προτάσεων που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού.

Το Σάββατο και ο εκπρόσωπος τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε ζητήσει να μην αλλάξει ο κ. Βούτσης τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δεν απέκλεισε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να στηρίξουν μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, αν την καταθέσει η Νέα Δημοκρατία,  λέγοντας πως  «θα μελετήσουμε την πρόταση μομφής αν κατατεθεί».

Αρνητικός, αν και ο ίδιος μόνο οφέλη θα είχε, εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.

«Για το Ποτάμι δεν είναι τα καλά και συμφέροντα, για αυτό ακριβώς είπα από την πρώτη στιγμή τολμηρά, ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής και να δώσουν τη δυνατότητα σε τρεις βουλευτές να συστήνουν κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα με δανεικούς βουλευτές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Βούτσης: Ας καταθέσει πρόταση μομφής η ΝΔ, θα πάρει τις απαντήσεις της

Η συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των κοινοβουλευτικών ομάδων, επισημαίνει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης – μιλώντας στον Αθήνα 9,84, αναφερόμενος στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού, που έχει θέμα την τροποποίηση διατάξεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού ο κ. Βούτσης είπε: «Αυτό δεν συνιστά αλλαγή του κανονισμού».

Εξάλλου, αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν έως το τέλος της εβδομάδας για την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο -όπως είπε- της ευταξίας της σειράς των πραγμάτων στη Βουλή.

Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς, ο κ. Βούτσης μίλησε για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

«Οι ΑΝΕΛ θα μελετήσουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής κατά του Βούτση»

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης, σε σημερινή παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» τόνισε ότι εκείνο που ζητούν είναι να παραμείνει ως έχει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ερωτηθείς για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΑΝΕΛ σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του προέδρου της Βουλής απάντησε «θα μελετήσουμε οτιδήποτε κατατεθεί, πρέπει να μελετήσουμε το περιεχόμενο μιας πρότασης μομφής».

Απευθυνόμενος, μέσω απάντησής του σε σχετική ερώτηση, στους Θ. Παπαχριστόπουλο και Τ. Κουΐκ είπε «υπηρετήστε αυτά για τα οποία σας ψήφισαν οι ψηφοφόροι. Αυτά για τα οποία έχετε δεσμευτεί».

«Όσοι δεν μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας, να υπηρετήσουν τις δεσμεύσεις μας, τις αξίες μας, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις έδρες. Έρχονται οι επόμενοι που μπορούν να στηρίξουν όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί στους Έλληνες» είπε, χαρακτηριστικά, ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Καμμένος: Τον Κουίκ τους τον χαρίζω, αλλά η έδρα ανήκει στους ΑΝΕΛ

Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ» δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε «η έδρα της Β’ Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες» αναφερόμενος στην έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου.

«Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β΄ Αθηνών ανήκει στους ‘Ανεξάρτητους Έλληνες’. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι «ο κ. πρωθυπουργός, ο εταίρος μας μέχρι προχθές, δεν φέρθηκε με εντιμότητα προτείνοντας σε βουλευτές των ‘Ανεξάρτητων Ελλήνων’ καρέκλες έναντι της ψήφου. Εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί οι βουλευτές να εξαγοραστούν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Δεν υπήρχανε άλλοι, από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ακόμη ότι «ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία», κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να απλωθούν σε όλη την Ελλάδα και απηύθυνε έκκληση στους υποστηρικτές του κόμματος να βοηθήσουν «στη βόρεια Ελλάδα όλους τους υποψηφίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ξεκάθαρα λένε ‘όχι’ στην παράδοση του όρου ‘Μακεδονία’».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή