Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Τι ισχύει με τα PCR και τα rapid τεστ; Ποια ανιχνεύουν την Όμικρον καλύτερα – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί [βίντεο] | ΕΛΛΑΔΑ

Στα PCR test καθώς και στα rapid test αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η Μίνα Γκάγκα, έκανε νέα σύσταση πως «δεν χρειάζεται PCR μετά από ένα θετικό rapid». Οπως είπε «επειδή υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα και μεγάλη ταλαιπωρία, είναι καλύτερα με το rapid test να παραμείνουμε στο σπίτι. Πολύς κόσμος, μεγάλη η ταλαιπωρία και η αναμονή. Ας μείνουμε στο σπίτι με το θετικό rapid και ας μην πάμε για PCR». Από την πλευρά της η Β. Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά πρέπει να επιβεβαιώσουν τη θετικότητα με pcr κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους εμβολιασμένους.

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μόλις πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκε στη «διαγνωστική αξία των εργαστηριακών τεστ». Σύμφωνα με όσα δήλωσε, δεν προκύπτει πρόβλημα στην ανίχνευση της μετάλλαξης Όμικρον στα rapid test.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε τη σημασία διεξαγωγής PCR test καθώς είναι «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις», όπως είπε.

Ανατροπή: Δεν χρειάζεται να κάνουμε μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid

Tα 8 «SOS» για τα τεστ: Rapid, self ή μοριακό -Ποιο είναι καλύτερο, τι συστήνουν οι ειδικοί για την Όμικρον

«Σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν», επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής.

Επιπλέον, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε: «Τα rapid που έχουν πάρει την έγκριση του Health Security Working Group της ΕΕ θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα. Αρκετές εταιρείες έχουν κάνει τους ελέγχους τους για τη διαγνωστική τους αξιοπιστία έναντι της Όμικρον ενώ το Health Security Agency στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει βρει κανένα πρόβλημα ευαισθησίας έναντι της Όμικρον». Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του FDA ότι κάποια τεστ πιθανόν να έχουν μικρότερη ευαισθησία είπε ότι «το παρακολουθούμε από κοντά διότι δεν έχουμε κάποιο χειροπιαστό στοιχείο».

Κατά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύουν τα rapid είναι δύο και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να προκύπτει πρόβλημα ευαισθησίας της ανίχνευσής τους.

«Οι μελέτες λοιπόν, δείχνουν πως η χρονική διαφορά μεταξύ της θετικοποίησης του PCR και του rapid, δηλαδή του χρόνου που είναι θετικό το μοριακό και αρνητικό το rapid, στην αρχή της νόσου, είναι μερικές ώρες μέχρι μια ημέρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα η πιθανότητα μετάδοσης είναι μικρότερη γιατί το φορτίο είναι χαμηλό. Το γεγονός ότι για να εκτελεστεί το PCR χρειάζεται αρκετές ώρες μέχρι ημέρες ανάλογα με το φορτίο που υφίσταται το σύστημα, στην ουσία δεν βοηθάει για να ανακοπεί η μετάδοση διότι μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του PCR, θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid».

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης, συμππλήρωσε: «Η χρήση του PCR είναι σημαντική για τη διάγνωση ατόμων που έχουν επιμονή σοβαρών συμπτωμάτων και αρνητικά διαγνωστικά rapid καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων το φορτίο θα μείνει χαμηλό. Και η πιθανότητα μετάδοσης παραμένει χαμηλή. Επίσης, να επισημάνουμε πως σε φάση έξαρσης της επιδημίας, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων που θα περάσουν τη νόσο τελείως ασυμπτωματικά και θα διαγνωστούν στην αποδρομή της νόσου, δηλαδή στην τελική φάση που είναι θετικό το PCR σε πολύ χαμηλό φορτίο και αρνητικό το rapid. Και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για μεταδοτικούς φορείς γιατί μπορεί το PCR να βγαίνει θετικό ακόμα και 30 ημέρες μετά από την αρχική λοίμωξη, χωρίς ωστόσο να μεταδίδουν».

Συμπερασματικά, κατά τον κ. Μαγιορκίνη «το PCR είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να χρησιμοποιείται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η χρηστικότητά της για την ανακοπή της επιδημίας λόγω της μεγάλης καθυστέρησης από τη λήψη του δείγματος μέχρι το αποτέλεσμα, είναι σχετικά περιορισμένη. Κατά γενικό κανόνα τα άτομα που βγαίνουν θετικά από PCR αλλά αρνητικά από αξιόπιστα rapid, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μεταδίδουν σε αυτό το χρονικό διάστημα».


Πηγή