Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης

Ύστερα από δημοσίευση σχεδίου νέου Προεδρικού Διατάγματος αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος του 2014, προσαρμόζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα οι προβλέψεις του ΠΔ του 1987, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρεται η κανονικότητα ως προς τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας από το ΣτΕ των κατηγοριών χρήσεων γης, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το εν λόγω σχέδιο, με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, και προσδιορίζει το εύρος και περιεχόμενο των κατηγοριών χρήσεων γης, που εφαρμόζονται σε περιοχές που καλύπτονται από πολεοδομικά σχέδια.

Μεταξύ των νέων ειδικών χρήσεων που εισάγει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος περιλαμβάνονται:

  1. Τα πράσινα σημεία και οι γωνιές ανακύκλωσης, που αποτελούν βασικά εργαλεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων,
  2. η αστική γεωργία-λαχανόκηποι που επιτρέπουν την καλλιέργεια στις πόλεις γεωργικών προϊόντων για ατομική κατανάλωση,
  3. οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων ως αναγκαίες δομές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και
  4. οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις ως βασική παραγωγική δραστηριότητα στην ύπαιθρο.

Σχετικά με τα προβλήματα που έρχεται να θεραπεύσει το νέο ΠΔ, πηγές του υπουργείου υπογραμμίζουν: «Στο όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ο τότε νομοθέτης προχώρησε σε ουσιαστική ακύρωση των κατηγοριών κυρίως της «αμιγούς κατοικίας» αλλά και της «γενικής κατοικίας», μέσω της διεύρυνσης των επιτρεπόμενων σε αυτές ειδικών χρήσεων και της εισαγωγής της κατηγορίας χρήσης «κύριο οδικό δίκτυο». Πολιτική, που ενίσχυε την περαιτέρω επιβάρυνση των περιοχών κατοικίας, καθώς και την παρόδια δόμηση και ανάπτυξη γραμμικών κέντρων, εντείνοντας έτσι τα ήδη υφιστάμενα, στις ελληνικές πόλεις, προβλήματα στάθμευσης, θορύβου, κυκλοφοριακής συμφόρησης κ.λπ.».

Στο νέο ΠΔ προβλέπονται 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες καλύπτουν τον αστικό και αγροτικό χώρο, σε αντιστοιχία με το πεδίο εφαρμογής των πολεοδομικών σχεδίων. Οι νέες γενικές κατηγορίες χρήσεων που εισάγονται αφορούν, τόσο στην προώθηση υποδοχέων για την εγκατάσταση παραγωγικών δραστηριοτήτων αιχμής (Τεχνολογικό Πάρκο) και στη συγκέντρωση αστικών υποδομών και άλλων ιδιαίτερων χρήσεων, όσο και στην προστασία της γεωργικής γης (Αγροτική Χρήση) και του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (Περιοχές Προστασίας). Η νέα κατηγορία της αποκλειστικής κατοικίας αφορά μόνο τις υφιστάμενες περιοχές που έχουν ως αποκλειστική χρήση την κατοικία, βάσει των ειδικών διαταγμάτων που τις διέπει.

Σημειώνεται, ότι κάθε μία από τις γενικές κατηγορίες περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ειδικές χρήσεις, οι οποίες έχουν εμπλουτιστεί ώστε να αποτυπωθεί το εύρος, τόσο των αλλαγών στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όσο και των κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, που ο αστικός και εξωαστικός χώρος καλούνται να ικανοποιήσουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε αντίθεση με τον ν. 4269/2014, οι οικισμοί καταργούνται ως γενική κατηγορία χρήσης, ωστόσο, στο άρθρο 17 προβλέπεται ένα εύρος ειδικών χρήσεων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε οριοθετημένους οικισμούς με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκους μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τέλος, με τις μεταβατικές διατάξεις:

  1. Διατηρείται η ευελιξία προσαρμογής, κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, του περιεχομένου των γενικών κατηγοριών χρήσεων στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.
  2. Προβλέπονται οι όροι εφαρμογής των περιορισμών και εξειδικεύσεων στα προβλεπόμενα μεγέθη εκμετάλλευσης των ειδικών κατηγοριών χρήσεων.
  3. Προβλέπονται οι διαδικασίες έγκρισης, αναθεώρησης και τροποποίησης εγκεκριμένων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδιασμών (ΓΠΣ)-Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) ως προς τον καθορισμό χρήσεων γης.

Πηγή