Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι πραγματικά συνέβη στο σημείο μηδέν της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη

Στο χωριό Ισγκλ των αυστριακών Άλπεων οι διωκτικές αρχές της Αυστρίας ερευνούν εάν ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου-μπαρ απέκρυψε την εμφάνιση του φερόμενου ως πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ευρώπη.

Η Εισαγγελία του Ίνσμπρουκ ξεκίνησε μια σχετική έρευνα στο χειμερινό θέρετρο. Ο ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου-μπαρ φέρεται να μην ανέφερε στις αρχές την εμφάνιση ενός κρούσματος κορονοϊού στα τέλη Φεβρουαρίου. Στις 5 Μαρτίου, το Ισγκλ κηρύχθηκε περιοχή υψηλού κινδύνου από την Ισλανδία, αλλά οι αυστριακές αρχές δεν αντέδρασαν, διότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη κανενός κρούσματος του ιού.

Η πρώτη μόλυνση ασθενούς με κορονοϊό έγινε γνωστή στο Ισγκλ στις 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με αναφορές, το χωριό ήταν το σημείο μηδέν της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ευρώπη. Εκατοντάδες άνθρωποι που πάσχουν από τον Covid-19 σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μολύνθηκαν στο Ισγκλ. Ο εισαγγελέας του Ίνσμπρουκ διερευνά τώρα την περίπτωση της εξ΄αμελείας διακινδύνευσης τη ζωής ανθρώπων από μεταδοτικές ασθένειες από έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου-μπαρ στο Ισγκλ.

Από την έρευνα του δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου (ZDF) προέκυψε ότι οι Γερμανοί παραθεριστές που ταξίδεψαν στο θέρετρο στις 6 και 7 Μαρτίου μολύνθηκαν εκεί. Το ZDF μετέδωσε επίσης ότι μεταξύ των υπαλλήλων ενός εστιατορίου-μπαρ του Ισγκλ γινόταν ήδη από πριν λόγος για τουλάχιστον έναν συνάδελφό τους που είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης του δεν είχε αναφέρει στις υγειονομικές αρχές ούτε την ύπαρξη κρούσματος,ούτε τα πρόσωπα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή.

Όταν το ZDF αποτάνθηκε στον δήμο του Ισγκλ ξεκίνησαν οι επίσημες έρευνες. Το κρατίδιο του Τιρόλου διαβίβασε το αίτημα στο γραφείο του εισαγγελέα, το οποίο διέταξε την έρευνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι υποψίες δεν έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή εστιαστεί προς έναν συγκεκριμένο εστιάτορα: «Είναι άγνωστο για ποιο κατάστημα μπορεί να πρόκειται και κατά πόσον πράγματι παραβιάστηκε η υποχρέωση δήλωσης του συμβάντος», απάντησε ο εισαγγελέας. Γι αυτό και ανέθεσε στην υπηρεσία δίωξης εγκλήματος του κρατιδίου να διερευνήσει το θέμα.

Η παραβίαση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης θα μπορούσε να είναι ποινικά ουσιώδης «εάν η παραβίαση ήταν πρόσφορη να προκαλέσει μόλυνση», ανέφερε η υπηρεσία. Εντούτοις, μέχρι να καταλήξουν σε συμπεράσματα οι έρευνες, μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος, διότι οι επιτόπιες έρευνες ήταν κάπως δύσκολες εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα  Χάνσγιοργκ Μάιρ στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.


Πηγή