Τετάρτη , 17 Απρίλιος 2024

Τι συμφωνήθηκε στη Σύνοδο της Βάρνας

Η αναζωογόνηση της ατζέντας με σκοπό την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας στη Βάρνα.

Οι ηγέτες των τεσσάρων βαλκανικών χωρών συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε. και να προτείνουν από κοινού να οργανωθεί Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων.

«Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει τον ρόλο που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα, να ενισχύσει, δηλαδή, τον διεθνή της ρόλο και τη δυνατότητά της να στηρίξει τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο, πρέπει πρωτίστως να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα, τα προβλήματα που αφορούν την ίδια. Και θα δοκιμαστεί, πιστεύω, πρώτα και κύρια, στη δική μας γειτονιά, στη βαλκανική γειτονιά» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη Σύνοδο της Βάρνας συμφωνήθηκε να συνέλθει 2η Τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι, και το σχήμα αποκτά έτσι χαρακτηριστικά μόνιμης συνεργασίας.

Υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων υπό «κοινή βαλκανική» προεδρία της ΕΕ το Α’ εξάμηνο του 2018.

Συμφωνήθηκε ακόμα να υπάρξει κοινό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

localStorage.clear();


Πηγή