Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Τι συνέβη τελικά στις πτήσεις της Emirates και προκλήθηκε συναγερμός -Ποιος ήταν ο άνδρας που έψαχνε η CIA

Ένα θρίλερ που ευτυχώς είχε αίσιο τέλος προκλήθηκε στο αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» με πτήση της Emirates και ο λόγος ήταν μια… εκδίκηση.

Οι πληροφορίες αυτές περί ύποπτου επιβάτη, αξιολογήθηκαν από την CIA, όπου ακόμα και αν θεωρήθηκαν χαμηλής αξιοπιστίας, όφειλε να ερευνήσει την υπόθεση, ακολουθώντας το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο συγκάτοικος ενός 35χρονου Τούρκου που ζουσε στη χώρα μας, για άγνωστο λόγο, ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι ο άνδρας θα ταξίδευε την Πέμπτη (10/11) ή την Παρασκευή (11/11) με προορισμό τις ΗΠΑ και μάλιστα τον υποδείκνυε ως τρομοκράτη!

Έτσι, το βράδυ της Πέμπτης (10/11) σήμανε συναγερμός αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου και έσπευσαν οι αστυνομικές αρχές, με κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής, άνδρες της ασφάλειας του αεροδρομίου και άλλες υπηρεσίες να βρίσκονται επί ποδός, ώστε να ελέγξουν δυο πτήσεις τις Emirates όπου θεωρητικά βρισκόταν ο υποδεικνυόμενος ύποπτος.

Τι συνέβη με τις πτήσεις της Emirates που σήμαναν συναγερμό στο «Ελ. Βενιζέλος»

Το πρώτο αεροπλάνο, το οποίο είχε προορισμό το Ντουμπάι, δεν είχε προλάβει να απογειωθεί από το «Ελ. Βενιζέλος» και ο έλεγχος ολοκληρώθηκε χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο. Οι Αρχές έψαξαν εξονυχιστικά το αεροπλάνο, ελέγχοντας κάθε επιβάτη που βρισκόταν στην πτήση.

Το δεύτερο αεροπλάνο της Emirates, η πτήση ΕΚ 209 με προορισμό τη Νέα Υόρκη, είχε απογειωθεί και βρισκόταν πάνω από την Ιταλία όταν αναγκάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», απ’ όπου ξεκίνησε, πετώντας αποκλειστικά πάνω από τη θάλασσα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη.

Όταν ήρθε το σήμα της CIA, δεν δέχθηκε ούτε η Ιταλία ούτε η Γαλλία και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου έγινε εξονυχιστικός έλεγχος στους επιβάτες, δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο και το θρίλερ έληξε.

Το flightradarέδειξε την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος που αναγκάστηκε να γυρίσει στην Αθήνα, ενώ πήγαινε στη Νέα Υόρκη (ώρα περίπου 21:45 της Πέμπτης).

Ποιος ήταν ο άνδρας που έψαχνε η CIA

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο άνδρας ήταν ο M. A. K., ένας 35χρονος Αραβικής καταγωγής με τουρκική υπηκοότητα, ο οποίος είχε κάνει αίτηση ασύλου και διαμένει στην Αθήνα υπό καθεστώς αυτό.

Στις 6 Απριλίου πέρασε από συνέντευξη στη Θεσσαλονίκη και στις 13 του ίδιου μήνα βγήκε η απόφαση και αναγνωρίστηκε πρόσφυγας. Η απόφαση επιδόθηκε την 1η Ιουνίου 2022.

Μάλιστα, είχε υποβάλει αίτημα να του χορηγηθεί βίζα ώστε να ταξιδέψει στην Αμερική, όπου διαμένει η οικογένειά του, και αναμενόταν να του δοθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Ο 35χρονος -ο οποίος διαμένει τρία χρόνια στην Ελλάδα- δεν βρισκόταν σε κανένα από τα δύο αεροσκάφη, εντοπίστηκε ωστόσο από στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά δεν προέκυψε κάτι ύποπτο σε βάρος του, ενώ εξετάζεται πλέον το ενδεχόμενο να πρόκειται για προσωπική διαφορά ανάμεσα στο άτομο που υποστήριξε στις Αρχές τα περί τρομοκρατικής δράσης και στον άνδρα τον οποίο έψαχναν οι Αρχές χθες στα δύο αεροπλάνα της Εmirates αλλά δεν βρήκαν.

Πανικοβληθήκαμε -Σκέφτηκα και την αεροπειρατεία και την ομηρία

Ο Γιάννης Σπυριδάκης, επιβάτης της πτήσης ΕΚ209 της Emirates, ο οποίος έζησε την κρίσιμη κατάσταση στον αέρα, μίλησε στο iefimerida.gr για τις συνθήκες που επικράτησαν από τη στιγμή που το αεροσκάφος έκανε στροφή και επέστρεψε στην Αθήνα μέχρι την προσγείωση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σίγουρα από τη στιγμή που εγώ παρατήρησα την πορεία του αεροσκάφους και ότι υπήρχαν ανακρίβειες από το προσωπικό, μπορώ να σας πω ότι σκέφτηκα και την αεροπειρατεία και την ομηρία. Ότι το αεροπλάνο είχε κάποιο σοβαρό μηχανικό πρόβλημα. Τότε πέρασαν πάρα πολλά πράγματα από το μυαλό μου. Οι περισσότεροι επιβάτες γύρω μου ήταν ψύχραιμοι, αλλά υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι ήταν φανερά ταραγμένοι. Ευτυχώς, στο τέλος πήγαν όλα καλά».

«Μας είπαν πως το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε την άδεια να πετάξουμε πάνω από τη Γαλλία. Σίγουρα υπήρξε μια αναστάτωση επειδή υπήρχε Ίντερνετ στο αεροσκάφος και διαπιστώσαμε μέσω κάποιων εφαρμογών που δείχνουν την κίνηση των αεροσκαφών ανά τον κόσμο ότι πάνω από τη Γαλλία πετούσαν πάρα πολλά αεροπλάνα. Μετά τους κύκλους που έκανε αρχίζει και επιστρέφει προς την Ελλάδα και αρχίζουμε να πανικοβαλλόμαστε. Αν και το προσωπικό του αεροσκάφους ήταν αρκετά ήρεμο. Προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους επιβάτες ήρεμους», ανέφερε ο επιβάτης.


Πηγή