Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Τι ψάχνουν στη Γροιλανδία δισεκατομμυριούχοι, όπως οι Τζεφ Μπέζος και Μπιλ Γκέιτς;

Ένα ασυνήθιστο κυνήγι θησαυρού στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας χρηματοδοτούν κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Με το ανησυχητικό λιώσιμο των πάγων με ταχύτατους ρυθμούς στη Γροιλανδία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη δίνεται μια ευκαιρία σε επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης, που ψάχνουν για φυσικούς πόρους που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων οι Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Μάικλ Μπλούμπεργκ, πιστεύουν ότι κάτω από τους λόφους και της κοιλάδες της χερσονήσου Nuussuaq και της νήσου Disko της Γροιλανδίας κρύβονται ικανές ποσότητες ορυκτών για την τροφοδοσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων. «Ψάχνουμε για ένα κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου που θα είναι το σημαντικότερο ή το δεύτερο σημαντικότερο στον πλανήτη», δήλωσε στο CNN ο Κερτ Χάουζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Kobold Metals.

Η start up εταιρεία εξόρυτξης μεταλλευμάτων από την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση δισεκατομμυριούχων και συνεργάζεται με την Bluejay Mining για τον εντοπισμό στη Γροιλανδία σπάνιων πολυτίμων μετάλλων, απαραίτητων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και συσσωρευτών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών, σύμφωνα με έρευνα

Γροιλανδία: Η χώρα μπλοκάρει τις έρευνες για πετρέλαιο

Στο σημείο όπου οι δύο εταιρείες αναζητούν το χαμένο θησαυρό έχουν κατασκηνώσει τριάντα γεωλόγοι, γεωφυσικοί, πιλότοι, μηχανικοί και μάγειρες. Λαμβάνουν δείγματα εδάφους, χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα εφοδιασμένα με ειδικούς πομπούς για τη μέτρηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του υπεδάφους και τη χαρτογράφησή του και αναλύουν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα για να οριοθετήσουν τα σημεία όπου θα ξεκινήσουν από το επόμενο καλοκαίρι οι γεωτρήσεις.

«Είναι
ανησυχητικό να βλέπει κανείς τις
συνέπειες και τις επιπτώσεις της
κλιματικής αλλαγής στη Γροιλανδία, αλλά
από την άλλη η κλιματική αλλαγή κατέστησε
ευχερέστερη και προσιτότερη την
εξερεύνηση και εξόρυξη στη Γροιλανδία»,
είπε στο CNN ο
Διευθύνων Σύμβουλος της Bluejay
Mining, Μπο Μέλερ Στένσγκαρντ.

Το λιώσιμο των πάγων αποκαλύπτει εδάφη που ήταν καλυμμένα επί αιώνες έως και χιλιετίες και η Γροιλανδία θα μπορούσε να αναδειχθεί σε σημαντικό σημείο εξόρυξης άνθρακα, χαλκού, χρυσού, σπάνιων γαιών και ψευδάργυρου, όπως εκτιμά το Γεωολογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Η κυβέρνηση της τελευταίας, μάλιστα, έχει προχωρήσει σε αρκετές αξιολογήσεις πόρων σε περιοχές χωρίς πάγους και αναγνωρίζει τις δυνατότητες για διαφοροποίηση της οικονομίας της χώρας με την εξόρυξη ορυκτών, που θα συμβάλουν, όπως επεσήμανε ο Στένσγκαρντ στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα επιστήμονες που μελετούν την Αρκτική ανησυχούν για την εξαφάνιση των πάγων από τη Γροιλανδία, που προκαλεί άνοδο της στάθμης των θαλασσών. «Η μεγάλη ανησυχία για τους πάγους του Αρκτικού Ωκεανού είναι ότι εξαφανίζονται τις τελευταίες δεκαετίες και προβλέπεται ότι πιθανώς θα χαθούν οριστικά σε είκοσι με τριάντα χρόνια», είπε στο αμερικανικό δίκτυο ο επιστήμος της NASA, Νέιθαν Κουρτς.




Πηγή