Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Τουρκία: Επίσκεψη Τσαβούσογλου στο Ισραήλ την 24η Μαΐου -Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων

Την επίσκεψή του στο Ισραήλ, στις 24 Μαΐου, ανήγγειλε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η εν λόγω επίσκεψη του κ. Τσαβούσογλου πραγματοποείται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας αναθέρμανσης της σχέσης των δύο κρατών, τέσσερα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των πρεσβευτών τους.

Η τουρκική και η ισραηλινή κυβέρνηση αποπειρώνται τις τελευταίες εβδομάδες να αποκαταστήσουν την άλλοτε συμμαχική διμερή σχέση, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές εντάσεις τα τελευταία χρόνια. Η ενέργεια θεωρείται δυνητικό πεδίο συνεργασίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε τον περασμένο μήνα πως τρέφει «πολλές ελπίδες» πως πράγματι θα προωθηθεί συνεργασία της χώρας του με το Ισραήλ στο πεδίο της ενέργειας, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το ζήτημα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Τσαβούσογλου: Χώρες του ΝΑΤΟ επιθυμούν να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία -Για να αποδυναμωθεί η Ρωσία

Στην Ουάσιγκτον τον Μάιο ο Τσαβούσογλου -Μετά από πρόσκληση Μπλίνκεν

Ωστόσο, προχθές Τρίτη, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε ότι τόνισε στον Ισραηλινό ομόλογό του Ισαάκ Χέρτσογκ πως είναι «πολύ αναστατωμένος» εξαιτίας των θανάτων και των τραυματισμών Παλαιστινίων σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Όχθη και στο τέμενος Αλ Αξά εν μέσω του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Οι δύο χώρες απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους το 2018. Έκτοτε, οι αντεγκλήσεις είναι συχνές: για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, για την τουρκική υποστήριξη στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και άλλα θέματα στα οποία οι θέσεις τους είναι διαμετρικά αντίθετες.

Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ο Τούρκος ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη την 24η Μαΐου. Στο σκέλος του ταξιδιού του στο Ισραήλ, θα τον συνοδεύσει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σημείωσε. Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν την προοπτική οι πρεσβευτές τους να επιστρέψουν στα πόστα τους, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.


Πηγή