Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Τουρκία: Ομάδα επιθεωρητών στο πρώτο πλοίο που μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία

Ομάδα επιθεωρητών επιβιβάστηκε σήμερα σε σκάφος για να ελέγξει το πρώτο πλοίο που μεταφέρει δημητριακά στην Τουρκία και αναχώρησε από ουκρανικό λιμάνι στη διάρκεια του πολέμου.

Οι πληροφορίες αυτές μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber μια ημέρα αφού το φορτηγό πλοίο Razoni αγκυροβόλησε στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Το φορτηγό πλοίο Razoni, με σημαία της Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει 26.527 τόνους αραβοσίτου στο Λίβανο. Αναχώρησε τη Δευτέρα από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού και πρόκειται να επιθεωρηθεί από προσωπικό της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ που εργάζεται σ’ ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού στην Κωνσταντινούπολη.

«Ανακούφιση για τον κόσμο», αναφέρει ο ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «χαιρετίζει θερμά» την αναχώρηση του πρώτου πλοίου με ουκρανικά σιτηρά στο πλαίσιο ενός σχεδίου που έχει στόχο την άρση του ρωσικού θαλάσσιου αποκλεισμού.

«Ο γενικός γραμματέας ελπίζει ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε και ότι αυτό θα φέρει τη σταθερότητα και την αρωγή που είναι απαραίτητες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στα πιο εύθραυστα ανθρωπιστικά πλαίσια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.


Πηγή