Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει σήμερα ο Τσίπρας για το Σκοπιανό

Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιστροφή του από το Νταβός, τη συνεδρίαση «μίνι» υπουργικού συμβουλίου, την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αλλά και του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, με επίκεντρο το Σκοπιανό και τις επαφές του στην Ελβετία.

Στις 10:30, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από τη Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει στο Μαξίμου, αλλά η στάση του παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή είναι αργά για ενημέρωση επί του θέματος. «Είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση» έλεγαν πηγές της Πειραιώς. Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προγραμματισμένη αναχώρηση για ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή.

Ακολουθούν στις 12:30 η Φώφη Γεννηματά, στις 13:30 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στις 15:00 ο Σταύρος Θεοδωράκης και στις 17:00 ο Βασίλης Λεβέντης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η πΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας».

Χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ξεκαθαρίζοντας πως «στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ». Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, τόνισε. Πρόσθεσε πως κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται την ιστορία άλλου λαού» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή στο Σκοπιανό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η ιστορία έχει αποδείξει ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει το ότι υπερασπιστήκαμε τον τόπο και τα εθνικά συμφέροντα κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα» και σημείωσε ότι ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη δεν είναι μόνο θέμα δικό μας, αλλά και της ΕΕ. Η πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρώπη, περνά μέσα από την εξάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Τη Δευτέρα στις 14:00 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το Σκοπιανό. Οι ΑΝ.ΕΛ. δημοσίως διαβεβαιώνουν πως δεν θα δεχθούν καμία λύση με χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

localStorage.clear();


Πηγή