Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Το ίδρυμα του Μπούχενβαλντ επέτρεψε την επίσκεψη σε Γερμανό ακροδεξιό βουλευτή

Το ίδρυμα που διαχειρίζεται το Μπούχενβαλτ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει σε έναν Γερμανό ακροδεξιό βουλευτή να επισκεφθεί το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, όμως θα του ζητήσει να εξηγήσει τις απόψεις του κόμματός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής Φόλκχαρντ Κνίγκε.

Αν και στα τέλη του 2017 το ίδρυμα αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο σε έναν άλλο βουλευτή του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αυτή τη φορά «θέλει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να τον ρωτήσει για τις αντιδημοκρατικές απόψεις του κόμματός του», αλλά και την άποψή του ότι δεν υπήρξε το Ολοκαύτωμα, «καθώς και τη δική του γνώμη για το θέμα», σχολίασε ο Κνίγκε.

Ο βουλευτής Στέφαν Μπράντερ θα κληθεί να σχολιάσει πολλές δηλώσεις πολιτικών του φίλων, κυρίως αυτές του επικεφαλής του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Χίτλερ και τους ναζί «κουτσουλιά» στη χιλιετή γερμανική ιστορία και έχει ζητήσει από τους πολίτες να αισθάνονται «υπερήφανοι» για τις πράξεις των Γερμανών στρατιωτών στους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ο Μπράντερ «είναι βουλευτής και μέλος ενός κόμματος που δεν ενδιαφέρεται καθόλου να βρει συγκεκριμένες λύσεις στα πολιτικά ή κοινωνικά προβλήματα ή να διασφαλίσει και να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες», καταγγέλλει ο διευθυντής του ιδρύματος.

«Αντ’ αυτού το AfD παραποιεί σκοπίμως την πραγματικότητα, τροφοδοτεί εν γνώσει του και με επιθετικό τρόπο προκαταλήψεις», συνέχισε.

Ο Μπράντερ, που είναι βουλευτής του AfD στη Θουριγγία όπου βρίσκεται το μνημείο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα το επισκεφθεί αύριο Τετάρτη. Σκοπός του είναι «να ενημερωθεί για το έργο» του ιδρύματος στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης το οποίο δημιουργήθηκε το 1937. Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου εστάλησαν σε αυτό περίπου 250.000 άνθρωποι και περίπου 56.000 πέθαναν εκεί. Απελευθερώθηκε το 1945 από αμερικανικά στρατεύματα.

localStorage.clear();


Πηγή