Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το αποκαρδιωτικό ρεπορτάζ του Reuters για την κατάσταση στη Μόρια

«Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο παραμένουν στο ελληνικό νησί της Λέσβου, όπου ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές σε έναν χώρο γεμάτο σκουπίδια, χωρίς ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό», αναφέρει σε ρεπορτάζ του από το κέντρο κράτησης της Μόριας το Reuters, προσθέτοντας ότι, βάσει των επίσημων στοιχείων, στο κέντρο φιλοξενούνται 9.000 άνθρωποι, σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι από τη χωρητικότητά του.

Περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια, το Reuters αναφέρει: «Μικρά παιδιά με λασπωμένα πρόσωπα παίζουν ανάμεσα σε σωρούς από σκουπίδια και γυναίκες πλένουν ρούχα και πιάτα σε κουβάδες με ακάθαρτο νερό. Άλλοι σπάνε κλαδιά από δέντρα για να προστατεύσουν τις σκηνές τους από τα στοιχεία της φύσης».

Ο Αλί, ένας Αφγανός που ήρθε στην Ελλάδα με τα τρία του παιδιά τον Αύγουστο, δήλωσε: «Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη εδώ. Τη νύχτα είναι τόσο άσχημα… Τα παιδιά μου δεν μπορούν να πάνε στην τουαλέτα γιατί παντού είναι σκοτεινά εδώ και είμαστε μέσα σε δάσος».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί ότι θα μετακινήσει 2.000 αιτούντες άσυλο από το νησί στην ηπειρωτική χώρα έως το τέλος του μήνα, μετά τις πιέσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις προς την κυβέρνηση.

localStorage.clear();


Πηγή