Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το απόγευμα η συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το Brexit

Τις τελευταίες εκκρεμότητες της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να διευθετήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι προγραμματισμένη για τις 18:30 ώρα Ελλάδος, ενώ για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία αναμένεται να επικυρωθεί η συμφωνία.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094950449-0’); });

Στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης θα βρεθεί «το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο της συμφωνίας ανάμεσα τις δύο πλευρές για τον τερματισμό των εξαιρετικά περίπλοκων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Ιούνιο 2017.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα τις διαπραγματευτικές ομάδες αφορούσε το σχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, κείμενο 600 σελίδων που «αποξηλώνει» τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, από την ένταξη της χώρας στην Ένωση. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κείμενο αυτό διευθετεί το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, του ποσού που το Λονδίνο πρέπει να καταβάλει στην ΕΕ, χωρίς να το προσδιορίζει αριθμητικά, και προβλέπει λύση για την αποφυγή της επαναφοράς σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Το σχέδιο συμφωνίας θα πρέπει να συνοδευθεί από πολιτική διακήρυξη, που θα ορίζει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον εμπορικό τομέα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, το κείμενο αυτό αποτελείται από είκοσι σελίδες και δεν θα έχει νομική αλλά σημαντική πολιτική αξία στην πλαισίωση των εμπορικών διαπραγματεύσεων, που δεν μπορούν να αρχίσουν επισήμως παρά μετά το Brexit, δηλαδή μετά τις 29 Μαρτίου 2019.

Οι δύο πλευρές διαθέτουν για την διαπραγμάτευση αυτή μεταβατική περίοδο, που είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί εάν υπάρξει ανάγκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί σε ένα σχήμα απαλλαγμένο από τελωνειακούς δασμούς και ποσοστώσεις για όλα τα προϊόντα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως δεν τίθεται θέμα για τις Βρυξέλλες προσφοράς μίας προοπτικής εμπορικής σχέσης χωρίς όρους, εάν το Λονδίνο συνεχίσει να επιδιώκει να απαλλαγεί από τους κανόνες της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς, επιμένουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Η τελωνειακή ένωση είναι η εγκατάλειψη της αυτόνομης εμπορικής πολιτικής και αποδοχή των κανόνων του ανταγωνισμού με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αυτό πρέπει να είναι σαφές για τους Βρετανούς» ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία θέλουν επίσης να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες σε ό,τι αφορά την μελλοντική πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων στα χωρικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το ευαίσθητο αυτό θέμα βρίσκεται εκτός της περιμέτρου του «ενιαίου τελωνειακού χώρου», της ύστατης λύσης που προβλέπεται για τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων, εάν οι μελλοντικές εμπορικές διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν.

«Είναι υψίστης σημασίας να διατηρηθεί ο σύνδεσμος ανάμεσα στην πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά (για τα αλιεύματα των Βρετανών αλιέων) και την πρόσβαση των Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα, επισημαίνει ευρωπαϊκή πηγή. Η Μαδρίτη από την πλευρά της πιέζει τους Ευρωπαίους εταίρους της απειλώντας με βέτο επί οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, εάν δεν αναγνωριστεί απερίφραστα ο απευθείας ρόλος της στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Γιβραλτάρ.

Εάν η βρετανική κυβέρνηση και οι 27 κατορθώσουν να συμφωνήσουν επί όλων των θεμάτων του διαζυγίου, θα πρέπει ακόμη να λάβουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βρετανικού κοινοβουλίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή