Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Το απόγευμα στο ΥΠΟΙΚ ο Μητσοτάκης -Τα πρώτα μέτρα στήριξης που έρχονται

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους υπουργούς της κυβέρνησης από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο πως θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να ξεκινήσουν τη δουλειά.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι υπουργοί παρέλαβαν τους περίφημους μπλε φακέλους με τις 120 μεταρρυθμίσεις, τα 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις 959 συνολικά επιχειρησιακές δράσεις. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «όλα αυτά συγκροτούν ένα εξαιρετικά συνεκτικό και πλούσιο κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα τετραετίας».

Οι 4 κατευθύνσεις της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο περιέγραψε τις 4 κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, οι οποίες είναι:

  • καλύτεροι μισθοί,
  • καλύτερη δημόσια υγεία,
  • καλύτερο κράτος,
  • καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα.

Το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει άμεσα τις επισκέψεις στα υπουργεία, όπως ακριβώς είχε κάνει και κατά την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός το 2019. Οπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα, στις 17:00, θα συναντηθεί με τον Υπουργείο Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Οπως δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «εκ των πραγμάτων βρίσκεται στην καρδιά του σχεδιασμού μας για τη δεύτερη τετραετία».

«Χωρίς μια οικονομία η οποία να αναπτύσσεται γρήγορα δεν υπάρχει ευημερούσα κοινωνία και η ανάπτυξη είναι και αυτή που καταπολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έχουμε αποδείξει, εξάλλου, ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίον η συλλογική προκοπή μεταφράζεται και σε ατομική προκοπή», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε «το κοινωνικό κράτος πρέπει να είναι ένα κράτος το οποίο στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια. Και έχουμε αποδείξει ότι αυτή την πολιτική μόνο εμείς μπορούμε να την υπηρετήσουμε».

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Καλύτεροι μισθοί, υγεία και κράτος στόχοι της νέας κυβέρνησης

Η ψήφιση και η εφαρμογή των νομοσχεδίων

Ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους υπουργούς και ειδικότερα στα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως «η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση. Αρχίζει στη νομοθέτηση. Ολοκληρώνεται μόνο με χειροπιαστό έργο. Υπουργός, άλλωστε, μην το ξεχνάμε, σημαίνει υπό έργον».

«Θέλω να θυμίσω ότι στην πρώτη μας θητεία έχουμε ψηφίσει παραπάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι μας πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι, όχι ως προς τον αριθμό των νόμων που θα ψηφίζουμε αλλά κυρίως στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει. Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες από την πρώτη μας θητεία, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη με την έκδοση όλης της δευτερογενούς νομοθεσίας, αλλά και με την εφαρμογή στην πράξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Πρόκειται για:

  • την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του σχήματος του επιτελικού κράτους, έτσι ώστε ο συντονισμός και η άσκηση κεντρικής πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική.
  • τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις, όπως η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον έλεγχο του Δημοσίου αντί του Υπερταμείου, στο οποίο οι δύο εταιρείες αυτές είχαν εκχωρηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • την υποχρέωση τα προεκλογικά προγράμματα όλων των κομμάτων να κοστολογούνται πια από έναν ανεξάρτητο φορέα.
  • τη δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα, αλλά και η κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών.
  • την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική.

Θητεία της αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδωσε και ένα τίτλο στη νέα θητεία της κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας την «θητεία της αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων».
«Ο καθένας από εμάς, λοιπόν, οφείλει να συνειδητοποιήσει το μεγάλο βάρος αυτής της σκυτάλης στα δικά του χέρια. Ξεκινάμε, λοιπόν, υπεύθυνα αλλά και αισιόδοξα τη δεύτερη θητεία μας. Θα ήθελα να την ονομάσουμε «θητεία της αποτελεσματικότητας», αλλά και «των μεγάλων αλμάτων» που πρέπει να κάνει η χώρα για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.
Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος, άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στο καθήκον για το οποίο μας εξουσιοδότησαν, να χτίσουμε την πατρίδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, σε μία Ευρώπη ευημερούσα μία Ελλάδα ισχυρή. Την Ελλάδα του 2030, μία χώρα η οποία θα προχωρά σταθερά, τολμηρά και πάντα μπροστά».


Πηγή