Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Το Βερολίνο αναστέλλει τις πωλήσεις όπλων στο Ριάντ λόγω Κασόγκι

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε σήμερα από την Πράγα ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία μέχρις ότου διαλευκανθεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Με τις δηλώσεις αυτές η Μέρκελ επαναβεβαιώνει τη θέση που είχε υιοθετήσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή. Όμως τώρα έχουν ιδιαίτερη σημασία κυρίως αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε από τη Μπρατισλάβα, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο Βερολίνο, ότι «το να πούμε ότι σταματάμε τις πωλήσεις όπλων» στο Ριάντ είναι «σκέτη δημαγωγία».

«Η υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι είναι φυσικά κάτι απίστευτο, το είπε χθες στον Σαουδάραβα βασιλιά στη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνδιάλεξης», επεσήμανε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τσέχο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, όπως μεταδίδουν Γαλλικό και Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Από την άλλη έχουμε δηλώσει ότι πρέπει να διαλευκανθούν οι συνθήκες αυτού του φρικτού εγκλήματος και μέχρι τότε δεν θα παραδώσουμε όπλα στη Σαουδική Αραβία», συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Είπα επίσης κάτι που με απασχολεί πολύ, ότι δηλαδή η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κάνει τα πάντα για να επιλύσει την έκτακτη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στα πρόθυρα του λιμού, είμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές», τόνισε η Μέρκελ.

«Φυσικά θα συζητήσουμε στην ΕΕ για τα επόμενα διαβήματά μας», κατέληξε.

Ωστόσο από την πρωτεύουσα της Σλοβακίας ο Μακρόν εκτίμησε ότι «είναι σκέτη δημαγωγία να λέει κανείς ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις όπλων» στο Ριάντ μετά τη δολοφονία Κασόγκι.

Οι πωλήσεις όπλων «δεν έχουν καμία σχέση με τον Κασόγκι, δεν πρέπει να τα συγχέουμε όλα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, προτού ζητήσει σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων να υπάρξει «μια ευρωπαϊκή απάντηση σε όλους τους τομείς», όμως «μόλις έχουν ξεκαθαρίσει τα γεγονότα».

localStorage.clear();


Πηγή