Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Το ΔΝΤ προειδοποιεί τον Τραμπ για νέα οικονομική κρίση

Προειδοποιητικό μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ έστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σχετικά με τις προτεινόμενες μειώσεις φόρων στις επιχειρήσεις και τις μεταρρυθμίσεις των χρηματοοικονομικών ρυθμιστικών πλαισίων που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Κάτι που όπως τόνισε, μπορεί να οδηγήσει σε έναν γύρο ανάληψης χρηματοοικονομικών κινδύνων, σαν αυτόν που προηγήθηκε της τελευταίας κρίσης το 2008.

Στην εξαμηνιαία Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), το Ταμείο ανέφερε ότι οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα έχουν σε γενικές γραμμές περιοριστεί το τελευταίο εξάμηνο εν μέσω ισχυρότερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερων επιτοκίων που έχουν βελτιώσει τα τραπεζικά κέρδη.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αμερικανικές εταιρίες που έχουν ήδη υψηλό δανεισμό ίσως να μην είναι σε θέση να μεταφράσουν την ενίσχυση των ταμειακών τους ροών, χάρη στις προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης των Ρεμπουμπλικάνων, σε παραγωγικές επενδύσεις κεφαλαίου που μπορούν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι η στροφή προς τον προστατευτισμό στις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες μπορεί επίσης να μειώσει το εμπόριο και τις κεφαλαιακές ροές, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πλήττοντας το κλίμα στην αγορά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει περιθώριο για τη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού ρυθμιστικού πλαισίου στις ΗΠΑ, αλλά προειδοποίησε να μην μειωθούν πολύ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες, που τέθηκαν σε ισχύ μετά την οικονομική κρίση του 2008.

 


Πηγή