Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

«Το ευρώ πέθανε» λέει η Λεπέν και προσπαθεί να προσεγγίσει ψηφοφόρους

Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν εξαπολύει επίθεση κατά της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ψηφοφόρους, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μία εκλογική ήττα είναι σχεδόν βέβαιη απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να ανατρέψει το προβάδισμα του φιλοευρωπαίου κεντρώου εκλογικού αντιπάλου της πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 59%-60%, ενώ τα σχέδια της Λεπέν για έξοδο από την ευρωζώνη αποτελούν τις λιγότερο δημοφιλείς προτάσεις της στο προεκλογικό πρόγραμμά της.

Η Λεπέν είπε αρχικά ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητά της. «Πρέπει να ελέγξουμε το νόμισμα, να το προσαρμόσουμε στην οικονομία, γιατί σήμερα το ενιαίο νόμισμα είναι βάρος. Το ευρώ πέθανε», είπε η Λεπέν σε συνέντευξή της στην Le Parisien.

Βλέποντας όμως ότι κάτι τέτοιο τρομάζει τους ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο στις συντάξεις τους, ανασκεύασε αυτές τις δηλώσεις και τοποθέτησε το θέμα της αποχώρησης από το ευρώ σε χαμηλότερη προτεραιότητα.

Η Λεπέν «χρειάζεται τις ψήφους των άνω των 60 που είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», είπε ο οικονομολόγος της Saxo Bank, Κρίστοφερ Ντέμπικ. «Αυτό αποτελεί μια επιστροφή στην πραγματικότητα. Η έξοδος από το ευρώ αναβάλλεται για πολύ αργότερα στο μέλλον», τόνισε.

Ο συντονιστής πολιτικής του Εθνικού Μετώπου Ζαν Μεσιχά συμμερίζεται την ίδια άποψη. «Υπήρχε αυτός ο φόβος που εκφράστηκε από έναν αριθμό Γάλλων και τον οποίο κατανόησε η Μαρίν», είπε στο πρακτορείο Reuters.


Πηγή