Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το μαυσωλείο που κρύβει ένα σμαραγδένιο εσωτερικό

Το μαυσωλείο που κρύβει ένα σμαραγδένιο εσωτερικό

Το Ιράν είναι γνωστό για το μοναδικό αρχιτεκτονικό του στυλ, καθώς και για τα ιστορικά του κτίρια, τα οποία έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων. Είναι η «πόλη των ρόδων και των αηδονιών», γενέτειρα των ποιητών Σάαντι και Χάβεζ.

Το μαυσωλείο και τζαμί Shah-e-Cheragh στην πόλη Σιράζ, το οποίο χτίστηκε τον 12ο αιώνα είναι ένα από αυτά.

Φιλοξενεί τους τάφους του Μιρ Μωάμεθ και του Αμίρ Αχμάντ, των αδελφών του Ιμάμ Ρεζά. Σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα ο Ιμάμ Ρεζά συνδέεται με τον Προφήτη Μωάμεθ, καθώς και τον διάδοχό του, Σια Ιμάμ.

Πέρα από την ιστορία που σχετίζεται με το κτίριο, το μαυσωλείο αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της περιοχής.

Η εξωτερική του όψη είναι γεμάτη με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες, ωστόσο τα βλέμματα προσελκύουν τα χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια από γυαλί που στολίζουν το εσωτερικό του κτιρίου.

Τα εντυπωσιακά του βιτρώ στο χρώμα του σμαραγδιού που λάμπουν στο φως, η χρυσή επένδυση σε τοίχους και οροφή και οι ασημένιες πόρτες αυξάνουν τη λαμπρότητα του χώρου. Το πράσινο μαρμάρινο πάτωμα είναι καλυμμένο με κόκκινα ιρανικά χαλιά και κρυστάλλινους πολυελαίους.

Ο τεράστιος θόλος πάνω από το ιερό είναι διακοσμημένος με εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια από γυαλί και τα εσωτερικά τοιχώματα καλύπτονται από εκθαμβωτικά βιτρώ σε πράσινο και κίτρινο χρώμα.

Το «Μαυσωλείο των Καθρεπτών» αποτελεί ένα από τα ιερότερα του σιιτικού μουσουλμανικού κόσμου και έναν από τους κύριους προορισμούς στο Ιράν λόγω της εντυπωσιακής εσωτερικής του διακόσμησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή