Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Το ΟΑΚΑ μεταμορφώνεται: Σύγχρονα κολυμβητήρια, γήπεδα τένις, ολυμπιακό πάρκο -Τι θα γίνει με τη στέγη Καλατράβα

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάστηκε το σχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών Ακινήτων στο ΟΑΚΑ προκειμένου τα μεγάλα έργα να βγουν από την ερήμωση.

Ενα από τα βασικότερα κομμάτια του σχεδίου είναι η αναμόρφωση και η αξιοποίηση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) και όχι μόνο για το στάδιο, αλλά για τις συνολικές εγκαταστάσεις, όπως τα κολυμβητήρια, τα γήπεδα τένις, τα προπονητήρια και ο περιβάλλον χώρος. Πρόκειται για μία περιοχή που καθημερινά δέχεται 17.000 επισκέπτες, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός αυξάνεται στις 21.000.

Το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου μεταμορφώθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη

Στις 21/12/2020 υπεγράφη MoU με Lamda Development για ανακαίνιση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου και τώρα εγκαινιάστηκε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα Υγρού Στίβου στην Ευρώπη, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου. Πρόκειται για μία σύγχρονη εγκατάσταση με 11 κολυμβητικές δεξαμενές. Το έργο είναι ύψους 7.000.000€.

Σύγχρονα γήπεδα τένις και διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι και στα έργα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών στα γήπεδα τένις ύστερα από τη μίσθωση εγκαταστάσεων στην «ΣΤΑΔΙΟ 2020», μετά από διαγωνισμό.
Το Masterplan που έχει κατατεθεί ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ και στόχος είναι η διεκδίκηση αγώνων επιπέδου ATP εντός τριετίας. Το σχέδιο με χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2024 προβλέπει μεταξύ άλλων την ανακατασκευή, ανακαίνιση, δημιουργία:

  • 20 νέα γήπεδα Τένις
  • 6 γήπεδα Padel
  • 2 γήπεδα Beach Τένις
  • 4 γήπεδα μίνι Τένις

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα και όπως είπε και ο πρωθυπουργός «σκεφτείτε, σε μία εποχή που η χώρα έχει την τύχη να έχει δύο αθλητές στους στους πέντε καλύτερους αθλητές του κόσμου στο τένις και η χώρα να μην έχει την δυνατότητα να φιλοξενεί ούτε ένα τουρνουά ΑΤΡ ή WΤΑ. Και αυτό διορθώνεται. Σκεφτείτε μόνο πόσο ενδιαφέρον υπάρχει για το τένις από την επόμενη γενιά, των νέων παιδιών, που θα έρχονται, θα παίζουν και θα προπονούνται στα γήπεδα αυτά. Γιατί πραγματικά είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσουμε μία εγκατάσταση αντισφαίρισης όχι μόνο για το τένις αλλά και για τα καινούρια σπορ -όπως το padel, το οποίο βλέπω ότι αναπτύσσεται ραγδαία- που θα είναι ένα κόσμημα και μία εγκατάσταση η οποία πραγματικά δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις καλύτερες εγκαταστάσεις αντισφαίρισης οπουδήποτε στον κόσμο».

Το Masterplan ΟΑΚΑ 2.0 -Πώς θα μεταμορφωθεί, τι θα γίνει με τη στέγη Καλατράβα

Το σχέδιο ΟΑΚΑ 2.0 δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει εκτός το ίδιο το γήπεδο ΟΑΚΑ. Οπως ανακοινώθηκε λοιπόν ξεκινούν έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Ολυμπιακού συγκροτήματος ύψους 54.000.000 εύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Θα προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση ύψους 22.000.000, ενώ θα γίνει και συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα. Οπως είπε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η περίφημη Στέγη Καλατράβα δεν είχε συντηρηθεί ποτέ από το 2004 και κάθε φορά που φυσάει πολύ έχουμε αγωνία. Αυτό το πρόβλημα πια αντιμετωπίζεται, οι μελέτες είναι έτοιμες, οι πόροι είναι έτοιμοι». Βάσει του σχεδιασμού η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται για το τέλος του 2024.
Παράλληλα θα προχωρήσει και η αναμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου και Δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου.

Αναλυτικά η αναμόρφωση του ΟΑΚΑ

  • Αλλαγή 5 ταρτάν στο Κεντρικό Στάδιο και στα προπονητήρια του στίβου
  • Συνεργασία με Περιφέρεια Αττικής 6.000.000 ευρώ
  • Κατασκευή 3 τοίχων αναρρίχησης ολυμπιακών προδιαγραφών προϋπολογισμού 1.000.000€ Υλοποίηση εντός 9 μηνών
  • Νέο κλειστό γυμναστήριο προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – Υφυπουργείο Αθλητισμού)
  • Νέα αίθουσα προπονήσεων και πολυχώρου στην αίθουσα Κασιμάτη
  • Παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου καλαθοσφαίρισης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός (σε εξέλιξη)
  • Smart OAKA: Ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήματος σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σημειώνεται πως η κατασκευή των τοίχων αναρρίχησης ήταν μία δέσμευση του πρωθυπουργού, την οποίε είχα αναλάβει απέναντι στους γονείς ενός νέου παιδιού, του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ο οποίος έχασε τραγικά τη ζωή του στα βουνά στα Τζουμέρκα. «Ήταν δεινός αναρριχητής και δεσμεύθηκα απέναντι στους γονείς του ότι θα αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία εθνική πίστα αναρρίχησης, για να τιμήσουμε και με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του».

Η συνεργασία με την Lamda Development

Πλήρης ανακαίνιση του προπονητηρίου της Άρσης Βαρών με υλοποίηση του έργου εντός Α’ τριμήνου 2023
Ανακατασκευή των 5 κτιρίων – ξενώνων που σήμερα χρησιμοποιούν μη αθλητικοί φορείς και απόδοσή τους στην αθλητική οικογένεια!

Αναλυτικά όλο το σχέδιο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων


Πηγή