Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το πανίσχυρο «κοριτσάκι του μπαμπά» που ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο

Η άλλη «Πρώτη Κυρία» Ιβάνκα Τραμπ. Όχι, δεν πρόκειται για λάθος. Η Μελάνια Τραμπ, η νυν σύζυγος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, είναι αυτή που θα γίνει Πρώτη Κυρία όταν ο μεγιστάνας αναλάβει επισήμως καθήκοντα σε λίγες ημέρες.

Πολλοί πολιτικοί σχολιαστές ήταν σίγουροι πως είναι η αγαπημένη του κόρη, η Ιβάνκα, εκείνη που θα αναλάβει ορισμένα από τα πολιτικά καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση της Πρώτης Κυρίας – κι ας είναι επί της ουσίας «Πρώτη Κόρη».

Τελικά φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν… Ο Τραμπ θα έχει τουλάχιστον τη βοήθεια της κόρης του και του γαμπρού του σε ρόλο ανεπίσημων συμβούλων μετά την εγκατάστασή του στο Λευκό Οίκο.

Η ομάδα Τραμπ σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τόσο η Ιβάνκα Τραμπ, όσο κι ο Τζάρεντ Κάσνερ, να έχουν επίσημους ρόλους, ενώ διεξάγονται σχετικές συζητήσεις αναφορικά με τα νομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε η λύση που θα επιλεγεί να είναι σύμφωνη με την αμερικανική νομοθεσία.

Η Ιβάνκα Τραμπ από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι στην περίπτωση που θα έχει ρόλο συμβούλου για τον πατέρα της, στην Ουάσιγκτον, τότε, θα παραιτηθεί από τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Η Ιβάνκα αν και έλεγε ότι δεν θα μετακομίσει από τη Νέα Υόρκη, τελικά αγόρασε σπίτι το οποίο είναι αξίας 5,5 εκατ. δολαρίων και βρίσκεται στην καλύτερη γειτονιά της Ουάσιγκτον, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά από τη νέα κατοικία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε λίγες μέρες εγκαταλείπει τον Λευκό Οίκο.

Σε όλη την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, που τον οδήγησε τελικά στον Λευκό Οίκο, η 35χρονη Ιβάνκα ήταν παρούσα δίνοντας τη μάχη του πατέρα της ψήφο-ψήφο και διένυσε χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων σε όλες τις ΗΠΑ για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. Ως επιτυχημένη επιχειρηματίας και μητέρα τριών παιδιών -το τρίτο γεννήθηκε τον περασμένο Μάρτιο- είχε απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους, εκείνες δηλαδή που δεν ενοχλήθηκαν ή θίχτηκαν από κάποια -τουλάχιστον- υποτιμητικά σχόλια του μπαμπά της.

Σε ομιλία της τον Ιούλιο είχε πει: «Οι πολιτικές που επιτρέπουν στις γυναίκες με παιδιά να διαπρέπουν δεν θα έπρεπε να είναι καινοτομίες αλλά ο κανόνας. Οι πολιτικοί μιλούν για τη μισθολογική ισότητα αλλά ο πατέρας μου το έχει εφαρμόσει αυτό στην εταιρεία του σε όλη την καριέρα του». Οι απόψεις της σχετικά με την άδεια μητρότητας «πέρασαν» και στον πατέρα της. «Εκείνη είναι που πιέζει για το θέμα αυτό τόσο επίμονα: “μπαμπά, μπαμπά, πρέπει να το κάνουμε αυτό”. Είναι πολύ έξυπνη και έχει δίκιο», είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική ομιλία του στην Αϊόβα.

ivanka1

Ο αδελφός της Ντόναλντ Τζούνιορ, ο πρωτότοκος γιος του νέου προέδρου των ΗΠΑ, λέει πως η Ιβάνκα είναι το αγαπημένο του παιδί και συχνά την αποκαλούν «το κοριτσάκι του μπαμπά».

Η σχέση φαίνεται πως είναι αμφίδρομη καθώς και ο Ντόναλντ Τραμπ τη στηρίζει. Είναι χαρακτηριστικό πως σε δηλώσεις της είχε πει ότι ο πατέρας της ήταν πάντα υποστηρικτής του φεμινισμού και σε αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το ποια είναι.

ΙΒΑΝΚΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Ποια είναι η Ιβάνκα

Και ποια είναι; Επιχειρηματίας, συγγραφέας, σελέμπριτι που «αποτιμάται» στα 150 εκατομμύρια δολάρια, η Ιβάνκα έχει συνηθίσει τα φώτα της δημοσιότητας. Εργαζόταν ως μοντέλο από την εφηβεία της ενώ στην ενήλικη ζωή της διοικεί μια «αυτοκρατορία», την «Ivanka Trump Apparel and Accessories», που αγγίζει τους τομείς της μόδας, των επιχειρήσεων, των μίντια και της αυτοβοήθειας.

Βοηθά τα αδέλφια της Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ στη διοίκηση των Trump Organization και Trump Hotels και της έχει δοθεί τόση εξουσία στις οικογενειακές επιχειρήσεις όση δεν είχε ποτέ καμία από τις συζύγους του μεγιστάνα. Λέγεται πως εκείνη διαχειρίζεται μερικές από τις μεγαλύτερες συμφωνίες του ομίλου.

Έχει επίσης τη δική της συλλογή μόδας με σύνθημα #womenwhowork. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει: «Θέλω να εμπνεύσω τις γυναίκες να φτιάξουν τη ζωή τους με τρόπο που να την αγαπούν, να είναι η ζωή τους μοναδική και δεν βασίζεται στις προσδοκίες κανενός άλλου παρά μόνο του εαυτού τους».

ivanka5

Στα social media η Ιβάνκα είναι πιο προσεκτική από τον πατέρα της. Δημοσιεύει φωτογραφίες από την οικογενειακή της ζωή και εμπνευσμένα αποφθέγματα στον λογαριασμό της στο Instagram όπου έχει 1,5 εκατομμύριο followers. Είναι χαρακτηριστικό πως η Μελάνια έχει 12.500 followers.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν για την αγαπημένη «Πρώτη Κόρη» αφού ο Τραμπ ετοιμάζεται να πάρει μαζί του την ίδια και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ.

insta

Τον Νοέμβριο, αμέσως μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως η γυναίκα του Μελάνια πιθανότατα θα παρέμενε στo χρυσοποίκιλτο διαμέρισμά τους στον Trump Tower της Νέας Υόρκης, τουλάχιστον στην αρχή, προκειμένου να μην διαταραχθεί η σχολική ζωή του γιου τους Μπάρον.

Την ίδια ώρα όμως η Ιβάνκα και ο σύζυγός της ετοιμάζονται να μετακομίσουν με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να λένε πως θα τους παραχωρηθούν και γραφεία στον Λευκό Οίκο που κανονικά προορίζονται για την Πρώτη Κυρία.

Η απόφαση αυτή της Μελάνια, σχολιάζει η Susan Swain, συγγραφέας βιβλίου για τις «Πρώτες Κυρίες», αποτελεί απόκλιση από το πρωτόκολλο του Λευκού Οίκου. «Κάθε Πρώτη Κυρία πρέπει να φέρει τη δουλειά στα μέτρα της για να επιβιώσει» σημειώνει στο BBC, υπενθυμίζοντας πως και η Μισέλ Ομπάμα σκεφτόταν να μείνει στο Σικάγο με τις κόρες της, μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα το 2008.

Η απόφαση της Μελάνια Τραμπ να μείνει στη Νέα Υόρκη αποτελεί έκφραση του συναισθήματος που διακατέχει τις Πρώτες Κυρίες εδώ και γενιές. Είναι μια προσπάθεια να διατηρήσουν κάποια «κανονικότητα» στη ζωή τους και να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον τυφώνα της δημοσιότητας, όσο αυτό είναι εφικτό.

ΙΒΑΝΚΑ ΤΡΑΜΠ

Ο πιθανός ρόλος στον Λευκό Οίκο

Με τη Μελάνια στη Νέα Υόρκη, ανοίγεται για την Ιβάνκα πεδίο δόξης λαμπρό. Μπορεί να αναλάβει κάποια από τα καθήκοντα της απούσας «Πρώτης Κυρίας» και να είναι η de facto οικοδέσποινα στις συναντήσεις του πατέρα του και άλλες επίσημες εκδηλώσεις.

Ούτε αυτό είναι πρωτόγνωρο. Πολλοί Αμερικανοί πρόεδροι -μεταξύ αυτών οι Τόμας Τζέφερσον, Λίντον Τζόνσον, Τζέραλντ Φορντ και Ρόναλντ Ρίγκαν- είχαν βοήθεια από μέλη των οικογενειών τους.

Ωστόσο ο ρόλος της Ιβάνκα μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Ήδη προκάλεσε αίσθηση με την παρουσία της στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε αλλά και σε πρόσφατη σύνοδο με τις «κεφαλές» του Facebook, της Apple κι άλλων γιγάντων της Σίλικον Βάλεϊ. Θα μπορούσε, αναρωτιέται κανείς, να έχει και κάποιο λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής του πατέρα της;

japan

Ο Michael Kranish, εκ των συγγραφέων του βιβλίου με τον εύγλωττο τίτλο «Trump Revealed: An American Journey of Ambition, Ego, Money and Power»,  υποστηρίζει πως παρότι τα σχέδια του Τραμπ για την αγαπημένη του κόρη θα μείνουν ασαφή μέχρι να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση, είναι γνωστό πως στενοί συγγενείς του αποτέλεσαν τους πιο στενούς συμβούλους του.

«Η Ιβάνκα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία κι έτσι αναμένεται η ίδια και ο σύζυγός της να έχουν σημαντικό ρόλο δίπλα του» συνεχίζει ο Kranish.

Πόσο επίσημο χαρακτήρα μπορεί να λάβει η παρουσία της, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Εφόσον δεν είναι υπάλληλος ομοσπονδιακών υπηρεσιών, εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, «ξεγλιστρά» από την αμερικανική νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ από την εποχή του Κένεντι με στόχο να μην μπορούν συγγενείς του προέδρου να λάβουν μεγάλο μερίδιο της εξουσίας στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο νόμος επιχειρεί να πλήξει τον νεποτισμό αλλά ένα «παραθυράκι» του είναι πιθανό να επαρκεί. «Ο νόμος αναγνωρίζει μια εξαίρεση αν θέλεις να εργαστείς στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, γιατί ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα να επιλέγει εκεί τους συνεργάτες του» αναφέρει η σύμβουλος Kellyanne Conway.

ivanka7

Θεωρείται μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός ότι, παρότι ο νέος πρόεδρος έχει ανακοινώσει πως θα αποχωρήσει από τις επιχειρήσεις του, προκειμένου να μην  υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» με τα νέα του καθήκοντα, δεν έχει αναφέρει την επιτυχημένη και έμπειρη Ιβάνκα ως πιθανή αντικαταστάτριά του στα ηνία του Trump Organization- ίσως επειδή θα είναι ο άσος στο μανίκι του στην ομάδα του στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτιάσεις για σύγκρουση συμφερόντων δεν φαίνεται πιθανό να εκλείψουν. Τέτοιες αναφορές έγιναν ήδη, μετά την πρώτη- οικογενειακή- συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ τις ημέρες μετά την εκλογή του. Η Ιβάνκα φορούσε ένα βραχιόλι από τη συλλογή της- αξίας 10.000 δολαρίων-το οποίο την επόμενη ημέρα διαφημίστηκε μέσω email σε δημοσιογράφους.

ΙΒΑΝΚΑ ΒΡΑΧΙΟΛΙ

Οι αντιδράσεις ήταν τέτοιας έντασης που η εταιρεία απολογήθηκε για την προώθηση του βραχιολιού. Ήταν όμως όλο αυτό μια αστοχία ή μήπως μια πρόγευση από τη σύγκρουση συμφερόντων που μπορεί να σημαδέψει τη θητεία Τραμπ στην αμερικανική προεδρία; Οι ειδικοί λένε πως το ερώτημα παραμένει προς το παρόν αναπάντητο και είναι το μέλλον αυτό που θα δείξει.

«Είναι άγνωστα τα εδάφη στα οποία βαδίζουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα καθώς ποτέ στον παρελθόν δεν είχαμε μια επιχειρηματική οικογένεια αυτού του βεληνεκούς να εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο» εξηγεί η Swain, «μπορούμε μόνο να ελπίζουμε πως η οικογένεια Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει όλα τα ζητήματα ηθικής με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη εάν δεν προσέχει».

ΙΒΑΝΚΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Το πολιτικό μέλλον της Ιβάνκα

Τον περασμένο Αύγουστο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ρωτηθεί ποιες γυναίκες θα τοποθετούσε στο υπουργικό του συμβούλιο εάν εκλεγεί. «Έχουμε πολλές από τις οποίες να διαλέξουμε. Όλοι θα πούνε ‘βάλε την Ιβάνκα, βάλε την Ιβάνκα’» είχε απαντήσει τότε.

Η 35χρονη δεν έχει εμπειρία στην πολιτική αλλά ούτε κι ο πατέρας της έχει οπότε ένα ενδεχόμενο είναι να καταλήξει στον κύκλο των στενών συνεργατών του στον Λευκό Οίκο. Όταν η ίδια πάντως είχε ρωτηθεί από το περιοδικό Cosmopolitan εάν θα διεκδικούσε ποτέ η ίδια την αμερικανική προεδρία, είχε απαντήσει πως δεν το αποκλείει. «Δεν το νομίζω αλλά έχω μάθει στη ζωή ποτέ να μη λέω ποτέ. Είναι πολύ περιοριστικό» είχε πει.


Πηγή