Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το παρασκήνιο στην Τουρκία που φοβίζει τον Ερντογάν

Έντονο εκνευρισμό προκαλεί στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το σενάριο που «τρέχει» τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία για τις εκλογές.

Το ενδεχόμενο να κατέβει στις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ο Αμπντουλάχ Γκιουλ φέρνει νευρικότητα στον Ερντογάν.

Οι διεργασίες είναι έντονες αν και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ερντογάν δεν έχει ανακοινώσει εάν θα διεκδικήσει την επιστροφή του στη θέση του αρχηγού του κράτους. Ο Γκιουλ άλλωστε είναι συνιδρυτής, μαζί με τον Τ. Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, ο Γκιουλ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργό Εξωτερικών του Ερντογάν μέχρι το 2014 και πρωθυπουργό μέχρι το 2016.

Από την άλλη η Hurriyet αναφέρει ότι ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει στείλει εκπροσώπους του στον Γκιουλ, ζητώντας του να θέσει υποψηφιότητα.

Μάλιστα και ο εκπρόσωπος Τύπου του φιλοκουρδικού HDP, Ζίγια Πιρ, δήλωσε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και να υποστηρίξει τον Γκιουλ, αν τελικά θέσει υποψηφιότητα ο μετριοπαθής ισλαμιστής πολιτικός. Πάντως, η Μεράλ Ακσενέρ, αρχηγός του νεοπαγούς εθνικιστικού κόμματος iYi (Καλό), διέψευσε φήμες που την έφεραν να αποσύρεται από την προεδρική κούρσα στην προοπτική της υποψηφιότητας Γκιουλ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα διεκδικήσει, σε κάθε περίπτωση, την προεδρία.

Ο Αϊχάν Ακτάρ, γνωστός καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Μπιλγκί και αρθρογράφος ανέφερε προ ημερών ότι: «Στην περίπτωση υλοποίησης ενός τέτοιου σεναρίου οι εκλογές θα ήταν δύσκολες για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης».

localStorage.clear();


Πηγή