Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Το παρασκήνιο της αποχώρησης του Ακιντζί, το τσιγάρο και το δυνατό χτύπημα της πόρτας

Στον προθάλαμο της κατάρρευσης βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι συνομιλίες για το κυπριακό, με άγνωστη να κρίνεται η επόμενη μέρα. Αφορμή δεν ήταν άλλη από την απόφαση της βουλής να εγκρίνει την αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα στα σχολεία, το οποίο και προκάλεσε μία ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σίγουρα αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Άλλωστε ο κ. Ακιντζί προειδοποιώντας τις τελευταίες μέρες ότι ενδεχομένως να μη παρευρεθεί στη συνάντηση, ξεκαθάρισε στη συνέχεια πως θα έθετε μόνο το ζήτημα του δημοψηφίσματος στο τραπέζι.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου για την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη είναι ξεκάθαρο ότι ο Ακιντζί πήγε στη συνάντηση για να… φύγει.

«Τελικά ήταν όντως η ώρα της κρίσεως χθες. Τον Μουσταφά τον έπιασε κανονική κρίση», ανέφερε πηγή στην εφημερίδα.

Μάλιστα από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη λένε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν μια χαρά μέχρι την ώρα του διαλείμματος που έγινε για να κάνουν τσιγάρο. «Δεν έγινε καμιά έντονη συζήτηση που να δικαιολογούσε την φυγή οποιουδήποτε. Η αντίδραση του κ. Αναστασιάδη στα λεγόμενα του Έιντε ήταν απολύτως ελεγχόμενη και ο Πρόεδρος βγήκε για τσιγάρο», αναφέρουν σχετικά. Μάλιστα ο κ. Αναστασιάδης έκλεισε με δύναμη την πόρτα πίσω του.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προκλήθηκε εκνευρισμός και στο διάλειμμα που ακολούθησε ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε με αποτέλεσμα η ένταση να φτάσει σε επίπεδα κρίσης. Μάλιστα στο blame game μεταξύ των δύο ηγετών, ο καθένας έλεγε πως ο άλλος αποχώρησε πρώτος. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέστρεψε στο Προεδρικό Μέγαρο, φανερά εκνευρισμένος και αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις εκείνη την ώρα. Ο Μουσταφά Ακιντζί, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε στα κατεχόμενα επεσήμανε πως μετά από παρέμβαση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποχώρησε κτυπώντας την πόρτα φανερά εκνευρισμένος, μία στάση, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την άλλη σε δηλώσεις του από το Προεδρικό Μέγαρο, εξήγησε πως «στην προσπάθεια ο κ. Άιντε να δημιουργήσει ένα κλίμα που να επιτρέπει την αλληλοκατανόηση και στην έκφραση του για τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας άφησε να νοηθεί πως ενδεχόμενα να έχουν δίκιο ή άδικο και σε αυτό αντέδρασα, λέγοντας δεν επιτρέπεται στον ίδιο, ύστερα από δύο χρόνια που είναι παρών και καταγράφεται η συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής κοινότητας, να θέτει έστω και καθ΄ υποψία εν αμφιβόλω τις προθέσεις της ελληνοκυπριακής κοινότητας». Όπως εξήγησε ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή και ενώ βρισκόταν έξω από τη αίθουσα αποχώρησε ο Μουσταφά Ακκιντζί. Προκάλεσε μάλιστα τον κ. Έιντε να ξεκαθαρίσει ποιος έφυγε πρώτος, με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών να παραδέχεται σε δηλώσεις του στη συνέχεια πως ο Τ/κ ηγέτης αποχώρησε πρώτος.

Ρόλο πυροσβεστικό στην κρίση που προκλήθηκε ανέλαβε ο κ. Έιντε προχωρώντας σε συναντήσεις με τους δύο ηγέτες. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί έκανε λόγο για επιδείνωση του κλίματος και κάλεσε τους Κύπριους να μετατρέψουν το εμπόδιο σε ευκαιρία. Μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Έιντε, πέραν του ότι ξεκαθάρισε πως αποχώρησε πρώτος ο Μουσταφά Ακιντζί σημείωσε πως δεν υπήρξε ακύρωση της συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για την 23η Φεβρουαρίου.


Πηγή