Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Τα σκληρά μέτρα που επιστρέφουν και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.: Το παρασκήνιο της απόφασης για πιο αυστηρό lockdown

Το παρασκήνιο της απόφασης για πιο αυστηρό lockdown – Newsbeast

Την επικείμενη έξαρση της διασποράς του κορονοϊού που μπορεί να έχει προκληθεί από πιθανή χαλάρωση στη διάρκεια των γιορτών επιχειρεί να προλάβει η κυβέρνηση επιβάλλοντας αυστηρότερα μέτρα για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι από σήμερα και για επτά ημέρες η χώρα επιστρέφει σε σκληρό  lockdown, μπαίνει λουκέτο στο λιανεμπόριο, αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες και επανέρχεται η απαγόρευση των μετακινήσεων από τις 21.00 το βράδυ μέχρι και τις 5.00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Για το λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ τροποποιεί τη στρατηγική  της και υλοποιεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο με στοχευμένους ελέγχους σε περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων  και περιπολίες για αποτροπή του «click away» και επιτήρηση σε εκκλησίες.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η απόφαση για επταήμερο «πάγωμα» της κινητικότητας ελήφθη από τον Πρωθυπουργό με γνώμονα τον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης, που είναι το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου. Όπως διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο 48ωρο είχε μιλήσει με πολλούς επιστήμονες, ενώ μελετούσε επιδημιολογικά στοιχεία και προβληματιζόταν για τις συναθροίσεις στα εορταστικά τραπέζια και την αύξηση στις μετακινήσεις. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι για να επιστρέψουμε σταδιακά σε μία μορφή κανονικότητας, επιβάλλεται να προσπαθήσουμε περισσότερο για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

«Σωσίβιο» στους πληττόμενους

Η  κυβερνητική εξαγγελία για το σκληρό  lockdown συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις για ανακουφιστικά μέτρα όσων έχει πλήξει η πανδημία και το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, για τις  αναστολές εργασίας, οι οποίες  -όπως όλα δείχνουν- θα παραταθούν και μέσα στον Ιανουάριο, το κράτος θα επιδοτήσει όσους εργαζόμενους βγαίνουν σε αναστολή για το διάστημα που θα διαρκέσουν τα μέτρα. Παράλληλα, για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο.

Στα όριά της η αγορά

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για το «άνοιξε-κλείσε» των καταστημάτων που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα στους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, με την αναστολή στο  «click-away» από σήμερα, προκύπτει ζήτημα με τις παραγγελίες που ήταν ήδη σε αναμονή για παραλαβή από τα καταστήματα  και ήδη εξετάζονται οι τρόποι για να βρεθεί λύση. Έτσι, είτε οι  έμποροι θα φροντίσουν να μεταθέσουν τις ημερομηνίες παραλαβής στις 11/1, ημερομηνία κατά την οποία ενδέχεται άρση των νέων μέτρων περιορισμού, είτε εναλλακτικά θα επιδιωχθεί η αποστολή των προϊόντων από εταιρείες ταχυμεταφορών στα σπίτια των πελατών. Ένα ακόμη ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να δηλωθούν στην Εργάνη και να βγουν σε αναστολή εργασίας, τουλάχιστον για μία εβδομάδα. Συνεπώς η αναστάτωση είναι μεγάλη, σε μία περίοδο πολύ πιεσμένη, ενώ ο κίνδυνος για λουκέτα αυξάνεται.

Τα «κλειδιά» για την άρση των περιορισμών

Η πρώτη αποτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης αναμένεται να γίνει μετά τις 8 Ιανουαρίου, καθώς τότε το αποτύπωμα θα είναι πιο ασφαλές. Ο στόχος που έχει τεθεί, με βάση τον σχεδιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου κι αν τα δεδομένα είναι τέτοια που το επιτρέπουν, να επανέλθει η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών μανικιούρ – πεντικιούρ, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών.  Οι εκκλησίες μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το τελικό σήμα ωστόσο, αναμένεται να δοθεί από την επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και αυτό θα συμβεί μόνο εάν ο αριθμός των κρουσμάτων και η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα δεν πυροδοτεί νέα έξαρση που θα κλονίσει το σύστημα υγείας, δεδομένου ότι οι υγειονομικοί πρώτης γραμμής έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους, μετά από μήνες σκληρής μάχης με τον αόρατο εχθρό.

Διαβάστε επίσης

Το πακέτο μέτρων του Ιανουαρίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων: Τι προβλέπεται για ενοίκια, κρατικά δάνεια, επιδοτήσεις για αγορά θερμαντικών σωμάτων και e-shop


Πηγή