Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Το παρασκήνιο της 40λεπτης συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στις Βρυξέλλες -Το μήνυμα του Έλληνα υπουργού

Μια κρίσιμη συνάντηση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία, είχαν στις Βρυξέλλες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Όπως φαίνεται από τα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα και από τις δύο πλευρές, αλλά και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα στη 40λεπτη συνάντηση ήταν καλό. Οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας διακρίνονται να περπατούν μαζί μέχρι την αίθουσα της συνάντησης και να είναι χαμογελαστοί.

Πρόκειται αναμφίβολα για θετική εξέλιξη, εν μέσω του παροξυσμού της Άγκυρας με καθημερινές επιθέσεις κατά της Ελλάδος το τελευταίο διάστημα. Πόσο μάλλον όταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας υπουργός διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Κυβερνητικές πηγές: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ -«Σταματήστε τις προκλήσεις»

Βίντεο από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ στο ΝΑΤΟ: «Να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας»

Συμφωνήθηκε, επίσης, «να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Στη συνάντηση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς και έγινε δεκτή από την Αθήνα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη δημιουργίας κλίματος σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.

Το τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Ακάρ έγινε χωρίς μεταφραστές, ενδεικτικό και αυτό του κλίματος. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του πως για να ανοίξει ένα παράθυρο επικοινωνίας, (να υπάρξει επίσκεψη πχ. Παναγιωτόπουλου στην Άγκυρα ή Ακάρ στην Αθήνα, ή να επανεκκινήσει ο διάλογος των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης-ΜΟΕ) αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν σταματήσουν οι ευθείες απειλές και αμφισβητήσεις.

Από την πλευρά του ο Ακάρ φέρεται να είπε πως οι σχέσεις πρέπει να γίνουν καλύτερες παρά τις διαφορές. «Έχουμε ο ένας το κινητό του άλλου, μπορούμε να μιλάμε όποτε είναι απαραίτητο» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη συνάντηση από τον περασμένο Ιούλιο

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί Άμυνας μετά από πολύ καιρό και ιδίως μετά την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας. Η τελευταία επαφή των Παναγιωτόπουλου και Ακάρ ήταν τον περασμένο Ιούλιο, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου είχαν συζητήσει να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έχει επιδοθεί σε κρεσέντο προκλήσεων το τελευταίο διάστημα, πότε καλώντας τους Έλληνες να μάθουν κολύμπι και να προσέξουν μην επαναληφθεί το 1922 και πότε λέγοντας ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω και ότι η Αεροπορία και το Ναυτικό της Τουρκίας έχουν λάβει συγκεκριμένες οδηγίες. 

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ:

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Όστιν

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας συναντήθηκε και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσω τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας» έγραψε ο ίδιος ο Λόιντ Όστιν, ανεβάζοντας και τη σχετική φωτογραφία με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Χθες, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου των αρμόδιων υπουργών. Η συνάντηση διήρκεσε 22 λεπτά και στο τραπέζι βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ειρήνη.


Πηγή